Δημήτρης Δάβης

Ο Δημήτρης Δάβης (1905-1973) γεννήθηκε στην Κρήτη. Όπως αναφέρει και ο ίδιος, ήθελε από μικρός να γίνει ζωγράφος, όνειρο που πραγματοποίησε με τη φοίτησή του στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Μετά το πέρας των σπουδών του μετακομίζει, το 1924, στο Μόναχο για να συνεχίσει τις σπουδές του στην Ακαδημία του Μονάχου. Ταξιδεύει αρκετά στην Ευρώπη και έρχεται σε επαφή με σημαντικούς καλλιτέχνες της εποχής. Επιστρέφει στην Ελλάδα και εγκαθίσταται στην Αθήνα, όπου και κάνει την πρώτη του ατομική έκθεση, το 1932, στην αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός».

Η πιο παραγωγική περίοδος της ζωής του ήταν η δεκαετία του ’30. Τότε δημιούργησε τα περισσότερα πορτρέτα, χαλκογραφίες και χαρακτικά του, αλλά και το μεγαλεπήβολο έργο του: μια τοιχογραφία μήκους 30 μ. και ύψους 1,60 μ. που αναπαριστά σκηνές από την αγροτική ζωή, για λογαριασμό εταιρείας χημικών προϊόντων και λιπασμάτων. Η σκηνές από την αγροτική ζωή και τη φύση απασχολούν πολύ τον ζωγράφο και απαντώνται συχνά στο έργο του. Ο ρεαλισμός κυριαρχεί στη ζωγραφική του και εμφανίζονται αρκετά στοιχεία του γερμανικού εξπρεσιονισμού, προφανώς επιρροές των σπουδών του στο Μόναχο.

Όμως το ταλέντο του δε σταματά εκεί. Εικονογραφεί παραμύθια που εκδίδονται στο εξωτερικό και φιλοτεχνεί εξώφυλλα για εκδόσεις Ελλήνων συγγραφέων. Επιπλέον συνεργάζεται με περιοδικά και εφημερίδες της εποχής και δημοσιεύει πλήθος γελοιογραφιών που αφορούν την κοινωνική, καθημερινή και πολιτική ζωή της χώρας, πολλές από τις οποίες έχουν διασωθεί στο αρχείο της αδερφής του, Ελευθερίας Δάβη.

Παρόλο που το έργο του ήταν μεγάλο σε όγκο, ο ίδιος επέλεξε να παρουσιάζει τα έργα του με φειδώ και να εργάζεται αποκομμένος από τη δημοσιότητα και τα αδιάκριτα βλέμματα. Τα έργα του άρχισαν να γίνονται γνωστά μετά τον θάνατό του, ωστόσο παραμένει μέχρι και σήμερα ένας άγνωστος ζωγράφος. Το πάθος του για τη ζωγραφική, που τον είχε κατακλύσει ήδη από την παιδική του ηλικία, εκφράστηκε με κάθε τρόπο και σε κάθε περίοδο της ζωής του. Ήταν ένας γνήσιος καλλιτέχνης αφοσιωμένος στην τέχνη του.

 

Οι εικόνες ανακτήθηκαν από τον διαδικτυακό τόπο www.nationalgallery.gr

Εικόνες