Παλαμήδι: Ένα κάστρο με πλούσια ιστορία

Η αργολική πρωτεύουσα δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Λίγο πολύ η ομορφιά της και η έντονη ιστορικότητά της είναι γνωστές σε όλους. Σήμα κατατεθέν της πόλης είναι το κάστρο του Παλαμηδίου.

Το Παλαμήδι στέκει επιβλητικό και αγέρωχο πάνω από την πόλη, εκτελώντας στο ακέραιο τον σκοπό του, να προστατεύει και να επιβλέπει τον Αργολικό κόλπο που απλώνεται στα πόδια του. Η θέση του και το δέος που προκαλεί του αξίζουν, εφόσον αποτελεί άριστο δείγμα της ενετικής οχύρωσης στον ελλαδικό χώρο. Είναι η πρώτη προσπάθεια οχύρωσης του χώρου, που αποσκοπούσε στον έλεγχο του κόλπου της Αργολίδας και έγινε κατά την περίοδο της Β΄ φάσης της Ενετοκρατίας στην πόλη. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι χτίστηκε σε χρόνο ρεκόρ, μόλις τρία χρόνια (1811-18814), υπό την επίβλεψη του Ιουστίνου Σαγρέδου, ο οποίος την περίοδο εκείνη ήταν Γενικός Προβλεπτής του στόλου. Ωστόσο δεν ήταν γραφτό οι Βενετοί να χαρούν το νέο τους οικοδόμημα, αφού έναν χρόνο μετά η πόλη ήρθε και πάλι στα χέρια των Οθωμανών.

Για όσο διάστημα το Ναύπλιο ήταν υπό Οθωμανική κυριαρχία δεν επιτρεπόταν στους Έλληνες να εισέλθουν στο οχυρό, όπου ήταν οχυρωμένοι οι Τούρκοι. Ώσπου τα ξημερώματα της 30ής Νοεμβρίου 1822, ο Στάικος Σταϊκόπουλος και οι συμπολεμιστές του, ύστερα από αρκετό διάστημα πολιορκίας της πόλης, κατάφεραν να το κυριευόσουν και να το παραδώσουν στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Έκτοτε και για όλη τη διάρκεια της επανάστασης η πόλη παρέμεινε στα χέρια των Ελλήνων. Επομένως, το Παλαμήδι έπαιξε σημαντικό ρόλο, αφού η κατάκτησή του σήμανε και το τέλος της Τουρκοκρατίας στην πόλη και σταδιακά σε όλη την Πελοπόννησο. Η ημέρα εκείνη γιορτάζεται ως επέτειος από τους ντόπιους ακόμα και σήμερα.

Κατά τα χρόνια της Αντιβασιλείας το Παλαμήδι λειτούργησε ως φυλακή για βαρυποινίτες και ήταν γνωστό με το προσωνύμιο Ιτς Καλέ. Σε ένα από τα κελιά του ρίχτηκε για 7 ολόκληρους μήνες το 1833 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο οποίος κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία από το καθεστώς της Αντιβασιλείας.

Από το 1926, ημερομηνία που το Παλαμήδι έπαψε να είναι χώρος παραμονής και εκτέλεσης βαρυποινιτών, έχει πλέον γίνει επισκέψιμο μνημείο. Η θέα στην πόλη, τον κάμπο και τον κόλπο, που απλώνονται ήσυχα κάτω από την εποπτεία του, είναι αφοπλιστική. Από το θρυλικό αυτό φρούριο δε θα μπορούσαν να λείπουν και οι μύθοι, όπως αυτός για τα 999 σκαλοπάτια που οδηγούν στην κορυφή του λόφου με το 1000ό να είναι κατεστραμμένο από το άλογο του Κολοκοτρώνη. Στην πραγματικότητα τα σκαλοπάτια είναι 857 και τα έχτισαν οι Οθωμανοί. Αποτελείται από 8 προμαχώνες που φέρουν ονόματα Ελλήνων πολεμιστών και ενός Γάλλου Φιλέλληνα. Έτσι λοιπόν έχουμε τους προμαχώνες Μιλτιάδη, Φωκίων, Αχιλλέα, Επαμεινώνδα, Θεμιστοκλή, Λεωνίδα, Ρομπέρ και Αγίου Ανδρέα, προς τιμήν του μικρού ναού που είναι εκεί χτισμένος. Το δε όνομά του οφείλεται στον αρχαίο ομηρικό ήρωα Παλαμήδι, που ήταν γιος του Ναύπλιου και είχε πολεμήσει στην Τροία. 

Αν ακόμα δεν το έχετε κάνει, μια επίσκεψη στο στολίδι του Ναυπλίου θα σας ανταμείψει και θα σας φέρει στο νου μάχες, κατακτητές και την πλούσια ιστορία του.

 

Οι φωτογραφίες αντλήθηκαν από τον διαδικτυακό τόπο nafplio.gr

Εικόνες