Κατερίνα Γώγου

Η Κατερίνα Γώγου ήταν δημοφιλής ποιήτρια των Εξαρχείων και ιδιαίτερα αγαπητή ηθοποιός. Την καλλιτεχνική πορεία της νιότης της στο σανίδι και στα κινηματογραφικά πλατό τη διαδέχτηκε μια περίοδος ωριμότητας και βαθιάς πολιτικοποιημένης ποίησης.

Γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1940 στην Αθήνα. Το συντηρητικό οικογενειακό της περιβάλλον δεν στάθηκε εμπόδιο στην ενασχόλησή της με την υποκριτική, κι έτσι, σε ηλικία 6 ετών, παίρνει μέρος σε μία θεατρική παράσταση. Το 1952 κάνει την πρώτη εμφάνισή της και στον κινηματογράφο, με τον οποίο έμελλε να ασχοληθεί πολλά χρόνια. Διαπιστώνει τη μεγάλη της αγάπη για την υποκριτική και αποφασίζει να ασχοληθεί επαγγελματικά, γι’ αυτό και ξεκινάει σπουδές υποκριτικής στη δραματική σχολή του Τάκη Μουζενίδη. 

Με την ολοκλήρωση των σπουδών της ξεκινάει και η επαγγελματική της καριέρα. Η πρώτη της εμφάνιση γίνεται στην θεατρική παράσταση Κύριος 5%, με τον θίασο του Ντίνου Ηλιόπουλου. Η πορεία της στο θεατρικό σανίδι είναι μικρή. Σύντομα την κερδίζει ο κινηματογράφος και συμμετέχει σε πολλές ταινίες της Φίνος Φίλμ όπως Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο, Δεσποινίς διευθυντής, Γάμος αλά ελληνικά, Μια τρελή, τρελή οικογένεια κ.ά. Συνήθως ερμηνεύει συμπρωταγωνιστικούς ρόλους σε κωμωδίες, υποδυόμενη άλλοτε την ατίθαση αδερφή, την τσαχπίνα υπηρέτρια και τη θεότρελη νέα. 

Μετά τη Μεταπολίτευση ακολουθεί όμως έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο. Σταματάει να συμμετέχει σε εμπορικές ταινίες και ξεκινάει την ενασχόλησή της με την ποίηση. Το 1977 συμμετέχει στην ταινία Βαρύ Πεπόνι του Παύλου Τάσιου, που εκείνη την περίοδο είναι σύζυγός της. Για αυτή την ταινία αποσπά το βραβείο Α’ Γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. 

Η πρώτη της ποιητική συλλογή Τρία κλικ αριστερά αγαπιέται ιδιαίτερα από το κοινό και πουλάει όσο οι συλλογές του Ελύτη και του Ρίτσου. Ο αντισυμβατικός τρόπος γραψίματος, το ειλικρινές προσωπικό βίωμα, η αγάπη της για την ελευθερία και η αποστροφή της για κάθε είδους εκμετάλλευση δημιουργούν μια ποίηση δυνατή, με την οποία ταυτίζεται πλήθος κόσμου. Ακολουθούν οι συλλογές Το ιδιώνυμο, Πάνω κάτω η Πατησίων, Τώρα να δούμε εσείς τι θα κάνετε. Ποιήματά της μελοποιήθηκαν από τους αδερφούς Κατσιμίχα, τον Κυριάκο Σφέτσα, τον Κωνσταντίνο Βήτα κ.ά.

Έφυγε από τη ζωή στις 3 Οκτωβρίου του 1993, λόγω υπερβολικής κατανάλωσης ποτού.

 

Εικόνες