Άγιος Αχίλλειος Φλώρινας

Στον ακριτικό νομό Φλώρινας, σε ένα από τα βορειότερα άκρα της χώρας μας, βρίσκεται ένας τόπος μεγάλου φυσικού κάλλους. Οι αυξημένες βροχοπτώσεις αλλά και το υψηλό επίπεδο χιονοπτώσεων διαμορφώνουν ένα καταπράσινο τοπίο με πολλές πηγές, ποτάμια αλλά και λίμνες.

Πολύ κοντά στα σύνορα, δυο από τις διασημότερες λίμνες της Ελλάδας αποτελούν τουριστικό προορισμό για όλο τον χρόνο: η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα. Σημαντικοί βιότοποι πουλιών, αλλά και λίμνες με πλούσια χλωρίδα και σημαντική ιστορία μαγεύουν τον επισκέπτη, που σαστίζει, απροετοίμαστος, από την τόση ομορφιά. Μα τη μεγαλύτερη έκπληξη τη νιώθει κάποιος όταν αντικρίζει την πλωτή γέφυρα που οδηγεί στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, το οποίο βρίσκεται καταμεσής της Μικρής Πρέσπας.

Το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, που αριθμούσε στην απογραφή του 2011 τους 21 κατοίκους, κατοικείται εδώ και πολλούς αιώνες, όπως μαρτυρούν τα ερείπια βυζαντινού και ρωμαϊκού οικισμού που βρέθηκαν. Στην έκτασή του υπάρχουν αρκετές βυζαντινές εκκλησίες. Αυτή που ξεχωρίζει είναι η βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, από την οποία πήρε και το όνομά του το νησί. Λέγεται ότι χτίστηκε στα τέλη του 10ου αιώνα από τον τσάρο των Βουλγάρων Σαμουήλ, για να τοποθετήσει εκεί το σκήνωμα του Αγίου Αχιλλείου, του επισκόπου Λαρίσης. Από το 1018 κι έπειτα ο ναός λειτούργησε ως επισκοπικός, ως τις πρώτες δεκαετίες του 15ου αιώνα.

Το μόνο που υπάρχει πια από αυτόν τον ναό είναι τα επιβλητικά χαλάσματα που ατενίζουν τα γαλήνια νερά της λίμνης. Η τοποθεσία είναι κατάλληλη για να συναντήσει ο επισκέπτης το παρόν και το παρελθόν του τόπου, κοιτάζοντας τον σύγχρονο οικισμό και τη βασιλική του Αγίου Αχιλλείου. Το μονοπάτι που διασχίζει περιμετρικά το νησάκι είναι ιδανικό για να θαυμάσουν οι επίδοξοι περιπατητές την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Το μοναδικό τουριστικό κατάλυμα προσφέρει καφέ και φαγητό καθώς και τη δυνατότητα διαμονής στον οικισμό.

Το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου είναι ένας προορισμός που σίγουρα θα λατρέψει κάθε φυσιολάτρης αλλά και κάθε άνθρωπος που απλά θέλει να ξεφύγει από την γκρίζα καθημερινότητα μιας πόλης. Η απουσία κάθε μηχανοκίνητου μέσου συμβάλλει στη απόλυτη ησυχία, που μόνο τα κρωξίματα των πουλιών μπορεί να τη διαταράξουν. Απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα από την πόλη της Φλώρινας, τα οποία είναι αρκετά για να σε οδηγήσουν σε έναν τόπο γεμάτο όμορφες και αξέχαστες εικόνες.

Εικόνες