Μάνος Χατζιδάκις

Ο Μάνος Χατζιδάκις υπήρξε κορυφαίος συνθέτης, τραγουδοποιός, μαέστρος, πιανίστας με πλούσιο καλλιτεχνικό βίο, μια μουσική ιδιοφυία που διαμόρφωσε σε σημαντικό βαθμό τον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι σύγχρονοι Έλληνες την μουσική.

Γεννημένος το 1925 στην Ξάνθη μεγαλώνει εκεί έως το 1932, οπότε και μετακομίζει στην Αθήνα με τη μητέρα και την αδερφή του.

Η σχέση του με τη μουσική ξεκινά σε ηλικία 4 ετών, όταν λαμβάνει μαθήματα πιάνου από την Άννα Αλτουνιάν, γνωστή μουσικό της Ξάνθης. Παράλληλα εξασκείται στο βιολί και το ακορντεόν.

Ο θάνατος του πατέρα του σε αεροπορικό δυστύχημα φέρνει την οικογένεια σε οικονομική δυσχέρεια. Ο νεαρός Χατζιδάκις για να επιβιώσει στη διάρκεια του πολέμου εργάζεται ως φορτοεκφορτωτής στο λιμάνι, παγοπώλης στου ΦΙΞ και σε άλλες δουλειές. Παράλληλα κάνει μαθήματα μουσικής με τον Μενέλαο Παλλάντιο και σπουδές Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αν και δεν τις ολοκλήρωσε ποτέ.

Εκείνη την εποχή αρχίζει να συσχετίζεται με καλλιτέχνες και διανοούμενους της γενιάς του μεσοπολέμου που τον επηρεάζουν (Σεφέρης, Ελύτης, Σικελιανός, Τσαρούχης κ.ά) και συνδέεται με βαθιά φιλία με τον Νίκο Γκάτσο.

Την τελευταία περίοδο της Κατοχής παίρνει μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως μέλος της Ε.Π.Ο.Ν., όπου γνωρίζει τον Μίκη Θεοδωράκη και γίνονται φίλοι.

Στη μουσική σκηνή της Αθήνας εμφανίζεται το 1944, συμμετέχοντας στην κωμωδία Ο Τελευταίος Ασπροκόρακας του Αλέξη Σολομού από το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Στη σχολή του Κουν παρακολουθεί μαθήματα υποκριτικής, αλλά ο μεγάλος θεατράνθρωπος τον προτρέπει να αφοσιωθεί στη μουσική. Συνεχίζουν όμως να συνεργάζονται για αρκετά χρόνια.

Από το 1950 αρχίζει να συνθέτει μουσική για αρχαίες τραγωδίες, και γίνεται ιδρυτικό στέλεχος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Χοροδράματος της Ραλλούς Μάνου. Συνθέτει κομμάτια για το θέατρο και τον κινηματογράφο και αποσπά πολλαπλά βραβεία στο Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού της ΕΙΡ, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αλλά και Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για το τραγούδι Τα παιδιά του Πειραιά.

Το 1966 μετακομίζει στη Νέα Υόρκη και συμμετέχει στο ανέβασμα του έργου Ίλια Ντάρλινγκ με τον Ζυλ Ντασέν και τη Μελίνα Μερκούρη. Κατά την παραμονή του στην Αμερική έρχεται σε επαφή με την ποπ και ροκ αμερικανική μουσική σκηνή, και ηχογραφεί τον δίσκο Reflections (1970) και Το Χαμόγελο της Τζοκόντας (1965) με παραγωγό τον Κουίνσι Τζόουνς. Το 1972 επιστρέφει στην Ελλάδα όπου ηχογραφεί τον εμβληματικό δίσκο Ο Μεγάλος Ερωτικός με ερμηνευτές τη Φλέρυ Νταντωνάκη και τον Δημήτρη Ψαριανό.

Διετέλεσε διευθυντής της Πειραματικής Ορχήστρας Αθηνών και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών,  αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος (1975-1982) με λαμπρή θητεία. Διοργάνωσε διάφορα μουσικά φεστιβάλ και διαγωνισμούς για την ανάδειξη νέων μουσικών. Το 1989 ιδρύει την Ορχήστρα των Χρωμάτων για να παρουσιάζει έργα κλασικών και σύγχρονων συνθετών με πρωτότυπο τρόπο.

Ο Μάνος Χατζιδάκις έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα, στις 15 Ιουνίου 1994, από οξύ πνευμονικό οίδημα.

Εικόνες