Μίκης Θεοδωράκης

Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν συνθέτης που ασχολήθηκε με πολλά είδη μουσικής. Η έντονη ενασχόλησή του με την πολιτική τον έφερε συχνά στο προσκήνιο άλλοτε ως διωκόμενο για τις πολιτικές του πεποιθήσεις κι άλλοτε ως έναν άνθρωπο που αγωνιζόταν σθεναρά για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία.

Γεννήθηκε το 1925 στη Χίο. Ο πατέρας του είχε καταγωγή από την Κρήτη και η μητέρα του από τη Μικρά Ασία. Κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας ταξίδεψε σε πολλά μέρη της Ελλάδας, λόγω των συχνών μεταθέσεων που έπαιρνε ο πατέρας του ως δημόσιος υπάλληλος. 

Η μουσική του καριέρα ξεκινά ταυτόχρονα με την πολιτική του δράση όταν, σε ηλικία 17 ετών, παρουσιάζει το έργο του Κασσιανή και συλλαμβάνεται από τους Ιταλούς για την αντιστασιακή του δράση. Το γεγονός αυτό δεν τον σταματά, κι όταν διαφεύγει από τους Ιταλούς καταφεύγει στην Αθήνα όπου οργανώνεται στο ΕΑΜ. Ξεκινά τις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών όμως αναγκάζεται να τις διακόψει γιατί εξορίζεται στην Ικαρία και τη Μακρόνησο. Μετά το πέρας της εξορίας ολοκληρώνει τις σπουδές του στην Αρμονία, τη Φούγκα και την Αντίστιξη και μεταβαίνει στο Παρίσι για περαιτέρω σπουδές στη μουσική ανάλυση και τη διεύθυνση ορχήστρας. 

Με όχημα τη μουσική του επισκέπτεται πολλές χώρες του εξωτερικού όπου κάνει συναυλίες, δίνοντας την ευκαιρία στους ανθρώπους να διαμαρτυρηθούν για τα κακώς κείμενα των δικών τους χωρών. Επισκέπτεται την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Τουρκία, το Ιράν, την Αίγυπτο, τη Συρία, τη Χιλή, την Παλαιστίνη κ. ά. Σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία δίνει 36 συναυλίες σε όλη την Ευρώπη το 1990.  

Στη μακροχρόνια επαγγελματική του πορεία έγραψε μουσική για θέατρο, για αρχαίο δράμα, για κινηματογράφο, ορατόρια, όπερες, μπαλέτα, μουσική δωματίου και συμφωνικά έργα. Πολλά έργα του θεωρούνται εμβληματικά, καθώς κατάφερε να συνδυάσει τους στίχους σπουδαίων ποιητών όπως ο Ελύτης, ο Γκάτσος, ο Ρίτσος, ο Σεφέρης και ο Νερούδα με την ελληνική λαϊκή μουσική. Μερικά από τα πιο γνωστά του έργα είναι Επιτάφιος, Ρωμιοσύνη, Canto General, Μαουτχάουζεν, Ζορμπάς, Σέρπικο, Άξιον Εστί, Όμορφη πόλη

Στην πολιτική σκηνή της χώρας μας έπαιξε ενεργό ρόλο συμμετέχοντας στα κοινά είτε ως απλός πολίτης είτε ως εκλεγμένος βουλευτής. Το 1983 πήρε το βραβείο Λένιν για την Ειρήνη ενώ το 2000 ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης

Έφυγε από τη ζωή στις 2 Σεπτεμβρίου του 2021. Ήταν παντρεμένος με τη Μυρτώ Αλτίνογλου, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Γιώργο και τη Μαργαρίτα.

Εικόνες