Φλέρυ Νταντωνάκη

Η Φλέρυ Νταντωνάκη ήταν τραγουδίστρια, μια από τις σπουδαιότερες ερμηνεύτριες πολλών τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι. 

Γεννήθηκε το 1937 και το πραγματικό της όνομα ήταν Ελευθερία Παπαδαντωνάκη. Ο πατέρας της ήταν σκηνοθέτης, ηθοποιός και κινηματογραφικός παραγωγός. Ακολουθώντας τα χνάρια του, σε ηλικία 19 ετών ταξιδεύει στην Νέα Υόρκη για να κάνει σπουδές υποκριτικής, ιστορίας και φιλολογίας. Σύντομα συμμετέχει σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις στα θέατρα της πόλης. Όμως συνάμα τραγουδά για φίλους δημοτικά τραγούδια και σιγά σιγά αρχίζει τις εμφανίσεις της και σε μουσικές σκηνές. Τραγουδά στα ελληνικά, ισπανικά, αγγλικά και πορτογαλικά. Το 1965 κυκλοφορεί ο δίσκος της Fleury: the isles of Greece. Το 1969 εμφανίζεται στο Woodstock και είναι η μόνη Ελληνίδα που τραγούδησε σε αυτή τη διοργάνωση. 

Το 1970 γνωρίζεται με τον Χατζιδάκι ο οποίος μαγεύεται από τη φωνή της. Την καλεί στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη και ηχογραφούν τον δίσκο Λειτουργικά που αποτελείται από τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη και του Μάρκου Βαμβακάρη. Τον επόμενο χρόνο ηχογραφούν τον δίσκο Κύκλο του C.N.S. Το 1972 επιστρέφει στην Ελλάδα μαζί με τον Χατζιδάκι και ερμηνεύει τραγούδια στον δίσκο Μεγάλος ερωτικός. Η μεγάλη επιτυχία του δίσκου την καταξιώνει ανάμεσα στους συναδέλφους της. Ακολουθούν οι δίσκοι Καπετάν-Μιχάλης και Δώδεκα τραγούδια του Γιώργου Ποταμιάνου

Μετά από μακρά απουσία από το τραγούδι λόγω της εύθραυστης ψυχικής της υγείας, επανέρχεται στο προσκήνιο το 1984 και τραγουδά σε γνωστές μουσικές σκηνές, ερμηνεύοντας τραγούδια του Χατζιδάκι, ελληνικά λαϊκά αλλά και τζαζ. Συνεργάζεται με τους Τερμίτες στον δίσκο Τσιμεντένια τρένα και αυτή είναι η τελευταία της ηχογράφηση.  Το 1985, μετά από μια συναυλία με τη Δήμητρα Γαλάνη στη Ρωμαϊκή Αγορά, αποσύρεται οριστικά από το τραγούδι.

Πέθανε το 1988 από καρκίνο.

Εικόνες