Ειρήνη Παππά

Η Ειρήνη Παππά ήταν ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Θεωρείται ίσως η σημαντικότερη πρέσβειρα του ελληνικού κλασικού δράματος σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού συμμετείχε σε πλήθος θεατρικών και κινηματογραφικών έργων, στις ΗΠΑ, στη Γαλλία, στην Αγγλία, στην Ισπανία και στην Ιταλία.

Γεννήθηκε στο Χιλιομόδι Κορινθίας στις 3 Σεπτεμβρίου του 1926. Το πραγματικό της όνομα ήταν Ειρήνη Λελέκου. Το οικογενειακό της περιβάλλον –οι γονείς της ήταν εκπαιδευτικοί- της προσφέρει πολλά ερεθίσματα και συμβάλλει στη σφαιρική της μόρφωση. Κάνει τα πρώτα της βήματα στο καλλιτεχνικό στερέωμα στην ηλικία των 15 χρόνων, ως χορεύτρια και τραγουδίστρια. Μετά την ολοκλήρωση των σχολικών της υποχρεώσεων μετακομίζει στην Αθήνα, όπου και ξεκινά τη φοίτησή της στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Συμμετέχει σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις και γνωρίζει τον μετέπειτα άντρα της –στον οποίο οφείλει και το επώνυμο με το οποίο έγινε διάσημη- Άλκη Παπά. Παρόλο που χωρίζουν μετά από λίγα χρόνια η Ειρήνη κρατάει το επίθετό του.

Με μια εμφάνιση που παραπέμπει στο κλασικό πρότυπο της Ελληνίδας, η διεθνής καριέρα είναι αναπόφευκτη. Η πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο γίνεται το 1950 με την ταινία Χαμένοι άγγελοι. Στη συνέχεια ταξιδεύει στο εξωτερικό και, λίγο αργότερα, η γνωριμία της με τον σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη είναι καθοριστική στην καριέρα και των δύο, αφού συνεργάζονται με μεγάλη επιτυχία. Στο θέατρο ενσαρκώνει ηρωίδες του αρχαίου δράματος, με παραστάσεις στη Νέα Υόρκη και στη Βαρκελώνη. Παράλληλα εμφανίζεται σε μεγάλες διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές, αντιπροσωπευτικότερες από τις οποίες είναι οι ταινίες Τα κανόνια του Ναβαρόνε (1961) του Τζέι Λι Τόμσον, Αλέξης Ζορμπάς (1964) και Τρωάδες (1972) του Μιχάλη Κακογιάννη, Στον καθένα το μερίδιό του (1967) του Έλιο Πέτρι, Σάντα Μάμα (1968) του Μάρτιν Ριτ, Ζ (1969) του Κώστα Γαβρά, Ο Χριστός σταμάτησε στο Έμπολι (1979) του Φραντσέσκο Ρόσι, Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι (2001) του Τζον Μάντεν κ.ά.

Στον εγχώριο κινηματογράφο είναι αξιομνημόνευτες οι εμφανίσεις της στις ταινίες Νεκρή Πολιτεία (1951) του Φρίξου Ηλιάδη, Η λίμνη των στεναγμών (1959) του Γρηγόρη Γρηγορίου, Μπουμπουλίνα (1959) του Κώστα Ανδρίτσου, Αντιγόνη (1961) του Γιώργου Τζαβέλλα, Ηλέκτρα (1962), Ιφιγένεια (1977), Πάνω, κάτω και πλαγίως (1993) του Μιχάλη Κακογιάννη, κ.ά.

Το 2001 της απονέμεται ο τίτλος της Γυναίκας της Ευρώπης. Επίσης τιμήθηκε με το Παράσημο του Τάγματος του Φοίνικος για το σύνολο του έργου της. Οι υποκριτικές της ικανότητες αναγνωρίστηκαν διεθνώς και η ίδια έγινε γνωστή ως πρέσβειρα του ελληνικού πνεύματος σε όλο τον κόσμο.

Η Ειρήνη Παππά έφυγε από τη ζωή στις 14 Σεπτεμβρίου του 2022, αφήνοντας πίσω της εμβληματικές ερμηνείες που συγκλόνισαν πολλές γενιές θεατών.

Εικόνες