Άρτα: Ένα διάσημο γεφύρι και αμέτρητα βυζαντινά μνημεία

Η πόλη της Άρτας είναι στενά συνδεδεμένη με το διάσημο και πολυτραγουδισμένο γεφύρι της. Ο θρύλος που ακολουθεί την κατασκευή του -το χτίσιμο σε μια από τις καμάρες του της γυναίκας του πρωτομάστορα για να στεριώσει το γεφύρι- εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να εξάπτει τη φαντασία των επισκεπτών της πόλης, και να καθιστά την επίσκεψη στο γεφύρι απαραίτητη. 

Η Άρτα όμως έχει κι άλλα αξιόλογα μνημεία και ομορφιές να επιδείξει, τα περισσότερα από τα οποία είναι κληρονομιά της δυναστείας των Κομνηνών: το Βυζαντινό Κάστρο, που χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τους Κομνηνούς πάνω στο τείχος του αρχαίου κάστρου της Αμβρακίας, και οι βυζαντινές εκκλησίες της Παναγίας Παρηγορήτισσας, του Αγίου Βασιλείου και της Αγίας Θεοδώρας.

Δε λείπουν όμως και τα μνημεία της Οθωμανικής περιόδου. Το πασίγνωστο ρολόι της πόλης, που χτίστηκε τον 17ο αιώνα και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα της Ελλάδας. Εντυπωσιακό είναι και το τζαμί Φαϊκ Πασά. Η οικοδόμησή του έγινε με υλικά που μεταφέρθηκαν  από τον ναό της Παναγίας Παρηγορήτισσας.

Η σύγχρονη πόλη συνυπάρχει αρμονικά με την ιστορία της και την αναδεικνύει μέσα από τα μουσεία της -Αρχαιολογικό, Βυζαντινό, Λαογραφικό, Ιστορικό- που αναλαμβάνουν να την αφηγηθούν. Οι αρκετοί πεζόδρομοι προσφέρουν ηρεμία και άνετη περιήγηση. Οι περισσότεροι από αυτούς οδηγούν στις δύο μεγάλες πλατείες, την πλατεία Σκουφά και την πλατεία Εθνικής Αντίστασης, που είναι τα κέντρα της κοινωνικής και εμπορικής ζωής.

Γύρω από την πόλη εκτείνονται εύφορες καλλιεργήσιμες εκτάσεις με πορτοκάλια και ακτινίδια. Ο ποταμός Άραχθος μαζί με την τεχνητή λίμνη Πουρναρίου και τον Αμβρακικό κόλπο αποτελούν σημαντικά οικοσυστήματα και τροφοδοτούν τους επαγγελματίες με το νερό τους για την εκτροφή χελιών και οξύρρυγχων. Τα Τζουμέρκα στέκουν περήφανα, έτοιμα να μαγέψουν με την άγρια ομορφιά τους.

 

Photo by Kosmas Hiolos