Άθως, Μονή Εσφιγμένου

Είναι αλήθεια πως ο συντηρητισμός του το έφερε σε σύγκρουση με την Κοινότητα: από το 1974 η μονή δε στέλνει αντιπρόσωπο στην Ιερά Κοινότητα και στις λειτουργίες της δεν μνημονεύει τον πατριάρχη. Λέγεται ότι ο αυστηρός χαρακτήρας θεμελιώθηκε μαζί με την ίδρυση της μονής, 10ος αι.: ο πρώτος μοναχός επέμενε να φορά το ράσο του υπερβολικά σφηγμένο στη μέση,  από τότε το όνομα της μονής έγινε συνώνυμο της προσκόλλησης στους κανόνες της ορθοδοξίας και στη στρατιωτική πειθαρχία που ακολουθούν οι μοναχοί της.

Η μονή καταγράφεται ως ιδρυμένη από την Πουλχερία, αδερφή του αυτοκράτορα Θεοδόσιου. Τα δύσκολα χρόνια ήρθαν μπροστά της από νωρίς. Το 1045 έγινε τρομερή καταστροφή από καθιζηση στην περιοχή, οι Τούρκοι ακολούθως ερήμωσαν το καστρομονάστηρο - που εγκαταλέιφθηκε για χρόνια – τα ψηλά τείχη και οι δυο πύργοι του δεν μπόρεσαν να το υπερασπιστούν. Στην ανασύσταση του βοήθησε ο τσάρος της Ρωσίας Αλέξανδρος.

Η μονή είναι αφιερωμένη στην Ανάληψη του Κυρίου. Το όνομά της πιθανότατα προέρχεται από την «περισφηγμένη» θέση της ανάμεσα σε τρεις λόφους - Ζωοδόχου Πηγής, Σαμάρειας, Γριμποβίτσας.

Το πολυτιμότερο φυλαχτό της είναι «ο Σταυρός της Πουλχερίας», από αστραφτερούς πολύτιμους λίθους.