Γεωπάρκο Μπουχάρια - Νοχτάρια

Ένας ιδιαίτερος, πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα, γεωλογικός σχηματισμός απαντάται στο γεωπάρκο στη θέση «Μπουχάρια», στο Μικρόβαλτο Κοζάνης. Τα «μπουχάρια» είναι ψηλές χωμάτινες κολώνες που δημιουργήθηκαν από διάβρωση του εδάφους από όμβρια ύδατα ή νερά ρεμάτων. Το ύψος τους είναι από 2 μέχρι 6 μέτρα. Η σύστασή τους αποτελείται από άμμους, κροκάλες, μάργες και αργίλους, με πιθανή συγκολλητική ύλη οξείδια του σιδήρου και διοξείδιο του πυριτίου. Η κορυφή τους κοσμείται με μια σχιστολοθική πλάκα, η οποία λειτούργησε σαν ομπρέλα και απέτρεψε την ολοκληρωτική διάβρωση του εδάφους. Η ονομασία «Μπουχάρια» δόθηκε από τους ντόπιους επειδή οι σχηματισμοί μοιάζουν με καμινάδες, και μπουχάρα στην τοπική διάλεκτο σημαίνει καμινάδα.

Τα Μπουχάρια βρίσκονται στο οργανωμένο μέρος του πάρκου, όπου οι επισκέπτες μπορούν να το δουν διασχίζοντας έναν πλινθόχτιστο διάδρομο. Όμως στο υπόλοιπο μη αξιοποιημένο μέρος του πάρκου, όπου μπορεί να φτάσει κάποιος διασχίζοντας το ρέμα της Ποταμιάς, υπάρχουν κι άλλοι γεωλογικοί σχηματισμοί, τα λεγόμενα «Νοχτάρια». Η σύστασή τους είναι ίδια με αυτή που έχουν τα Μπουχάρια, μόνο που στην κορυφή τους λείπει η σχιστολιθική πλάκα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει μεγαλύτερη διάβρωση στο έδαφος και να δημιουργηθούν σχηματισμοί που μοιάζουν με διάσπαρτους κώνους ή, με λίγη περισσότερη φαντασία, με το μυτερό τμήμα των μολυβιών. Το εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα που εμφανίζεται σε πολλούς σχηματισμούς, φαντάζει εξωπραγματικό όταν ντύνεται και με τα χρώματα του δειλινού.

Η ιδιαίτερη εικόνα της περιοχής οδήγησε τους ντόπιους να δημιουργήσουν διάφορους μύθους γύρω από αυτή. Παλιά υποστήριζαν ότι το βράδυ έβγαιναν μέσα από τα Μπουχάρια οι «διαβόλοι», οι οποίοι τρομοκρατούσαν τους κατοίκους της περιοχής, γι’ αυτό μετά το σούρουπο κανένας δεν πλησίαζε τις τρομακτικές καμινάδες. Το φαλλικό σχήμα τους έκανε τους ντόπιους να πιστεύουν ότι έχουν τη δύναμη να κάνουν μια γυναίκα γόνιμη. Έτσι, τις φεγγαρόφωτες νύχτες πήγαιναν κρυφά τις γυναίκες που δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν στα Μπουχάρια, θεωρώντας ότι απλά και μόνο η θέασή τους θα έφερνε στη γυναίκα τον πολυπόθητο απόγονο. Πολλοί υποστήριζαν ότι κάτω από τις πέτρινες πλάκες των Μπουχαρίων υπήρχαν θησαυροί μεγάλης αξίας και δεν ήταν λίγοι οι επίδοξοι τυχοδιώκτες που προσπάθησαν να τους αποκτήσουν.

Ο πραγματικός θησαυρός όμως είναι το ίδιο το γεωπάρκο, που είναι το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα. Παρόμοιοι σχηματισμοί υπάρχουν στο Κόσσοβο, στη Ρουμανία και στην περιοχή της Καππαδοκίας στην Τουρκία. Δυστυχώς, μετά την αρχική χρηματοδότηση για τη δημιουργία βασικών δομών, το πάρκο έχει αφεθεί στην τύχη του με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστό αλλά και εύκολα επισκέψιμο. Ωστόσο η μορφολογία του εδάφους αλλά και το δρυόδασος που φύεται στην περιοχή δεν μπορούν να αφήσουν ασυγκίνητο κανέναν φυσιολάτρη. Εξοπλιστείτε λοιπόν με τα κατάλληλα παπούτσια και ρούχα, πάρτε μαζί σας νερό και την καλή σας διάθεση και ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε έναν από τους λίγους προορισμούς που έχουν μείνει ανεξερεύνητοι στην Ελλάδα.

 

Οι φωτογραφίες ανακτήθηκαν από τον διαδικτυακό τόπο www.mikrovalto.gr

Εικόνες