Ιερά προσκυνήματα της Ιερουσαλήμ

Η Ιερουσαλήμ είναι μια πολύ σημαντική πόλη για τον Χριστιανισμό. Κάθε ναός, κάθε προσκύνημα μαρτυρά τη ζωή του Ιησού, το Μαρτύριο, τη Σταύρωση και την Ανάστασή του. Είναι ένας τόπος που προκαλεί έντονα συναισθήματα στις καρδιές των πιστών. Εκτός από τον Ναό της Αναστάσεως, το Όρος των Ελαιών, το σπίτι που γεννήθηκε η Παναγία αλλά και ο τάφος της αποτελούν απαραίτητες στάσεις στο ταξίδι κάθε επισκέπτη.

 

Όρος των Ελαιών

Το Όρος των Ελαιών βρίσκεται ανατολικά της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ και το ύψος του φτάνει τα 730μ. Εικάζεται ότι ονομάστηκε έτσι επειδή παλαιότερα στις πλαγιές του υπήρχαν ελιές. Στους πρόποδες του όρους βρίσκεται ο κήπος της Γεθσημανής.

Το Όρος των Ελαιών συνδέεται με πολλά σημαντικά γεγονότα της ζωής του Χριστού. Εκεί προσευχήθηκε πριν από το πάθος του, εκεί προδόθηκε από τον Ιούδα κι από εκεί ξεκίνησε το μαρτύριό του. Επίσης σχετίζεται και με την Ανάληψή του στους ουρανούς, γι’ αυτό και η νότια κορυφή του όρους ονομάστηκε κορυφή της Αναλήψεως του Χριστού. Στον χώρο γύρω από την κορυφή υπάρχουν τα σημαντικά προσκυνήματα της Τράπεζας του Χριστού, του Ναού της Παναγίας και της εκκλησίας των Αποστόλων, όπου έγινε η πρώτη εμφάνιση του Ιησού στους Αποστόλους μετά την Ανάστασή του.

 

Το σπίτι που γεννήθηκε η Παναγία

Σύμφωνα με την παράδοση η Μονή Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, που βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ, υπήρξε το σπίτι όπου γεννήθηκε η Παναγία και πιθανώς πέρασε τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής της. Είναι γνωστό ότι οι γονείς της δεν μπορούσαν να κάνουν παιδιά. Μετά από πολλά χρόνια ακατάπαυστης προσευχής και ικεσίας στον Θεό, κατάφεραν, σε μεγάλη ηλικία,  να αποκτήσουν την Παναγία. Η Παναγία γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου.

Η Άννα στις προσευχές της είχε τάξει το παιδί που θα αποκτούσε στον Θεό. Έτσι, όταν η Παναγία έφτασε στην ηλικία των 3 ετών, οι γονείς της τη συνόδεψαν στον Ναό της Ιερουσαλήμ, που θα γινόταν πια το σπίτι της.

 

Ο τάφος της Παναγίας

Η Παναγία πέθανε δέκα χρόνια μετά την Ανάσταση του Ιησού, σε ηλικία 59 ετών. Βέβαια όταν μιλάμε για την Παναγία δεν μπορούμε να μιλάμε για θάνατο, παρά μόνο για την Κοίμησή της. Άλλωστε και η ίδια αναστήθηκε όπως ο μονάκριβος υιός της.

Η παράδοση λέει ότι τρεις μέρες πριν από την Κοίμησή της ένας άγγελος την ενημέρωσε γι’ αυτό που επρόκειτο να συμβεί. Αυτές τις ημέρες η Παναγία τις πέρασε προσευχόμενη στο όρος των Ελαιών. Η Κοίμησή της έγινε στο σπίτι του Ευαγγελιστή Λουκά, όπου και διέμενε. Οι Απόστολοι την έθαψαν στον κήπο της Γεθσημανής.

Στο σημείο της ταφής της χτίστηκε αργότερα σταυρόσχημος ναός, που μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να προσδιοριστεί ο κτήτοράς του. Γνωρίζουμε ότι διατηρείται ίδιος με την αρχική του μορφή, με ελάχιστες παρεμβάσεις που έχουν γίνει για τη συντήρησή του. Η κάθοδος στον τάφο –ο οποίος είναι λαξευμένος μέσα σε μια πέτρινη σπηλιά- γίνεται μέσω 48 σκαλοπατιών. Στα δεξιά της σκάλας βρίσκεται το παρεκκλήσιο των γονιών της Παναγίας και αριστερά το παρεκκλήσιο του συζύγου της Ιωσήφ. Το εσωτερικό του θυμίζει τις κατακόμβες στις οποίες κατέφευγαν για να κρυφτούν οι Χριστιανοί.

Εικόνες