Κομοτηνή: Χρώματα και αρώματα ανατολής

Στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Θράκης οι πόλεις και τα χωριά έχουν διαφορετικό χαρακτήρα από την υπόλοιπη χώρα. Οι διαφορετικοί πληθυσμοί, οι θρησκείες και οι πολιτισμοί που συναντιούνται σε αυτό το κομμάτι της βορειοανατολικής Ελλάδας του δίνουν μια ξεχωριστή πολυπολιτισμική ταυτότητα. Η πόλη της Κομοτηνής είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα όλων των παραπάνω. Με τον πληθυσμό της να μοιράζεται ανάμεσα σε Έλληνες, Μουσουλμάνους, Αρμένιους και Αθίγγανους, μας δίνει σπουδαία μαθήματα αρμονικής συνύπαρξης και συνεργασίας. 

Η Κομοτηνή εδραιώθηκε σε αυτή την περιοχή τον 14ο αιώνα. Αρχικά ήταν ένα από τα πολλά φρούρια της Εγνατίας οδού, όμως σταδιακά ο πληθυσμός της αυξήθηκε και γνώρισε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη. Η κατάληψή της από την οθωμανική αυτοκρατορία ήταν αναπόφευκτη και παρέμεινε υπό τον ζυγό της περίπου πέντε αιώνες. Απελευθερώθηκε το 1913 και πέρασε στη συνέχεια στα χέρια των Βουλγάρων, για να απελευθερωθεί οριστικά το 1920. Το 1922 -μετά τη Μικρασιατική καταστροφή- δέχτηκε μεγάλο αριθμό Ελλήνων αλλά και Τούρκων αντικεμαλικών προσφύγων, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν στον πληθυσμό της. 

Η σημερινή πόλη έχει έντονο άρωμα ανατολής. Αποτυπωμένη στην αρχιτεκτονική, τη μαγειρική και τις συνήθειες των ανθρώπων, η πολυπολιτισμική ταυτότητά της γίνεται φανερή σε κάθε έκφανση του καθημερινού βίου. Η παλιά πόλη δημιουργεί μια διάθεση νοσταλγική, με τα μικρά καλοδιατηρημένα σπιτάκια της, τα στενά σοκάκια και τις δελεαστικές μυρωδιές που αναδύονται από τα ταβερνάκια και τα ζαχαροπλαστεία της. Η σύγχρονη Κομοτηνή είναι σαφώς επηρεασμένη από την ύπαρξη των χιλιάδων φοιτητών που σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο Θράκης. Με έντονη νυχτερινή ζωή και πολλά νεανικά στέκια διεκδικεί επάξια μια θέση ανάμεσα στις μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις της χώρας μας. 

Στο κέντρο της παλιάς πόλης υπάρχει το Βυζαντινό Φρούριο. Μετά από επιδρομές Τούρκων και Βουλγάρων έχει απομείνει πια μόνο ένα μικρό κομμάτι. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο Ναός Κοιμήσεως της Παναγίας, ο οποίος χτίστηκε το 1800 πάνω στα ερείπια παλιού βυζαντινού ναού. Εντυπωσιακή είναι η εικόνα της Παναγίας αλλά και το τέμπλο του. Η πόλη έχει και κάποια κτίρια από την εποχή της Οθωμανικής κυριαρχίας: Το Εσκί τζαμί, το Γενί τζαμί, ο Πύργος του ρολογιού και το Ιμαρέτ. Το Ιμαρέτ είναι ένα από τα σημαντικότερα. Χτίστηκε περίπου το 1363 από τον Γαζή Εβρενό Μπέη και λειτουργούσε ως μαγειρείο και πτωχοκομείο. Σήμερα φιλοξενεί το Εκκλησιαστικό μουσείο. Τέλος, κρίνεται απαραίτητη μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου εκτίθεται η εντυπωσιακή χρυσή προτομή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτιμίου Σεβήρου.

 

Οι φωτοραφίες αντλήθηκαν από τον διαδικτυακό τόπο του Δήμου Κομοτηνής

Εικόνες