Κύθηρα

Τα Κύθηρα αποτελούν μια νοητή γέφυρα που ενώνει την Κρήτη με την Πελοπόννησο. Η απόστασή τους από τα μεγάλα αστικά κέντρα έχει βοηθήσει στη διατήρηση του ξεχωριστού χαρακτήρα τους. Θεωρούνται εναλλακτικός προορισμός και δεν είναι να απορεί κανείς για αυτό. Παραλίες ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, σπήλαια, νερόμυλοι, καταρράκτες και κάστρα συνθέτουν ένα σκηνικό παραμυθένιο. Ας δούμε λοιπόν 5 λόγους για να επισκεφτείς τα Κύθηρα:

  1. Παραλίες. Η φυσική ομορφιά των παραλιών των Κυθήρων καθιστά απαραίτητη μια βουτιά σε κάθε μία από αυτές. Εμείς θα σου προτείνουμε κάποιες και τις υπόλοιπες μπορείς να τις ανακαλύψεις εσύ. Η Φυρή Άμμος, το Μελιδόνι, το Καλαδί, το Διακόφτι, ο Χαλκός, το Καψάλι, ο Λιμνιώνας, οι Φούρνοι, η παραλία της Παλαιόπολης και η παραλία του Αβλέμονα.
  2. Τα 4 κάστρα του νησιού. Τα Κύθηρα βρίσκονται σε στρατηγικό σημείο γι’ αυτό και αποτέλεσαν το μήλον της έριδος για πολλούς κατακτητές. Έτσι, χτίστηκαν τα κάστρα που αποτελούσαν την άμυνα των ντόπιων σε κατακτητές και πειρατές. Το πιο σημαντικό ήταν το Κάστρο της Χώρας, από το οποίο είναι ορατό το Αιγαίο, το Ιόνιο και το Κρητικό πέλαγος. Τα κάστρα του Αβλέμονα, του Μυλοποτάμου και της Παλαιοχώρας έχουν κι αυτά να πουν τις δικές τους ιστορίες. 
  3. Επίσκεψη με βαρκούλα στη βραχονησίδα Χύτρα. Η σπηλιές που σχηματίζονται στη βάση της βραχονησίδας είναι ιδανικές για κολύμπι. Το παιχνίδισμα του ήλιου με το νερό και η γαλήνη που αποπνέει το μέρος σε κάνουν να θέλεις να μείνεις εκεί για πάντα.
  4. Καταρράκτης Μυλοποτάμου ή Φόνισσας ή Νεράιδας. Όπως και να τον πεις, αυτός ο καταρράκτης ύψους 20 μέτρων θα σε εντυπωσιάσει. Ολόγυρα καταπράσινα πλατάνια και στη βάση του μια λίμνη με σμαραγδένια νερά που σε καλεί να δροσιστείς. Αν ακολουθήσεις την πορεία του νερού θα ανακαλύψεις 20 καλοδιατηρημένους νερόμυλους πνιγμένους μέσα στην πυκνή βλάστηση.
  5. Φαράγγια ιδανικά για πεζοπορία. Παρόλο που τα Κύθηρα δεν είναι πολύ μεγάλο νησί, έχουν δύο φαράγγια που πρέπει οπωσδήποτε να περπατήσεις. Το Φαράγγι του Τσάκωνα με τις κρυφές εκκλησίες λαξευμένες στους βράχους του και το Φαράγγι της Κακιάς Λαγκάδας, που περνάει δίπλα από τα βυζαντινά ερείπια της Καστροπολιτείας της Παλαιοχώρας και καταλήγει στην ομώνυμη παραλία

Photo by Elias Kordelakos