Λέρος

Ανάμεσα στην Κάλυμνο και την Πάτμο βρίσκεται η Λέρος με τους πολλούς κολπίσκους και απάνεμους όρμους, περιτριγυρισμένη από ακατοίκητα νησάκια. Απομακρυσμένη από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας, διατηρεί τον ξεχωριστό της χαρακτήρα. Περήφανα αρχοντικά και αρχιτεκτονική art deco, απάνεμες παραλίες, εντυπωσιακός βυθός για καταδύσεις και πανέμορφα γραφικά εκκλησάκια. Ας δούμε λοιπόν 7 λόγους για να επισκεφτείς τη Λέρο:

  1. Οι παραλίες της Λέρου. Οι περισσότερες παραλίες του νησιού είναι απάνεμες γιατί βρίσκονται μέσα σε προστατευμένους όρμους. Πολλές είναι οργανωμένες με ξαπλώστρες και πολλά μαγαζιά τριγύρω, καθώς αποτελούν τις παραλίες των οικισμών όπως τα Άλιντα, το Παντέλι, η Αγία Μαρίνα, ο Βρομόλιθος, το Κριθώνι κ.ά. Εξίσου όμορφες είναι και οι παραλίες χωρίς οργάνωση, με τα αρμυρίκια να φτάνουν μέχρι την αμμουδιά και κάποιες φορές γυμνιστές που απολαμβάνουν τα πεντακάθαρα νερά. Κάποιες από αυτές είναι η Αγία Κιουρά, ο Κρυφός, ο Άγιος Σπυρίδωνας κ.ά.
  2. Καταδυτικός τουρισμός στη Λέρο. Οι πολλές πολεμικές συγκρούσεις που συνέβησαν γύρω από το νησί κατά τη διάρκεια των πολέμων έχουν προικίσει τη Λέρο με εντυπωσιακά ναυάγια. Καταδύσεις οργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού από σχολές κατάδυσης κι ο καθένας μπορεί να συμμετέχει ακόμη κι αν δεν έχει ξανακάνει κατάδυση. Τα επισκέψιμα ναυάγια με πολύ καλή ορατότητα είναι ένα γερμανικό αποβατικό κοντά στη βραχονησίδα Στρογγυλή, ένα φορτηγό πλοίο κοντά στο ακρωτήριο Κοραή, δύο αεροσκάφη και το ανθυποβρυχιακό δίχτυ που βρίσκεται στον όρμο του Λακκίου.
  3. Το δίκτυο μονοπατιών. Τα μονοπάτια της Λέρου είναι λίγα και ενώνουν τους μεγάλους οικισμούς. Η θέα από ψηλά είναι φανταστική, καθώς μπορείς να παρατηρήσεις το δαντελωτό ανάγλυφο του νησιού και τις διάσπαρτες νησίδες στα γαλανά νερά του πελάγους.
  4. Τα όμορφα ξωκλήσια. Στη Λέρο θα βρεις πολλά ξωκλήσια που βρίσκονται σε ερημικές τοποθεσίες ή μέσα στους οικισμούς. Ξεχωριστό αξιοθέατο αποτελεί το εκκλησάκι της Αγίας Κιουράς με την πολύ ξεχωριστή αγιογράφησή του. Το εσωτερικό του ζωγραφίστηκε από τους πολιτικούς εξόριστους και οι μορφές των αγίων δε θυμίζουν σε τίποτα τις παραδοσιακές αγιογραφίες. Στην άλλη πλευρά του νησιού στέκει το εκκλησάκι του Αγίου Ισίδωρου χτισμένο σε μια βραχονησίδα. Η πρόσβαση γίνεται μέσω ενός τσιμεντένιου διαδρόμου που διασχίζει τη θάλασσα. 
  5. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Οι κατακτητές που πέρασαν άφησαν έντονη τη σφραγίδα τους στην αρχιτεκτονική του νησιού. Ξεχωρίζουν οι οικισμοί της Αγίας Μαρίνας, με τα πολύχρωμα και ολοστόλιστα αρχοντικά της, και το Λακκί, που αποτελείται από κτίρια με επιρροές από την art deco και το Bauhaus. Τα κτίρια με τις αυστηρές γραμμές τους και τα περίεργα σχήματα ξαφνιάζουν τον επισκέπτη που δεν περιμένει να αντικρίσει κάτι τέτοιο στο λιμάνι ενός νησιού. 
  6. Το Ενετικό Κάστρο. Χτισμένο σε έναν λόφο πάνω από την Αγία Μαρίνα το Ενετικό Κάστρο εποπτεύει τη γύρω περιοχή. Στη διαδρομή μια στάση στους καλοδιατηρημένους Μύλους για ποτό και φαγητό επιβάλλεται. Η καλύτερη ώρα είναι κατά τη δύση του ηλίου όπου μπορείς να απολαύσεις ένα από τα πιο υπέροχα ηλιοβασιλέματα. 
  7. Η οικογενειακή ατμόσφαιρα. Στη Λέρο οι κάτοικοι είναι πολύ φιλικοί και ανοιχτόκαρδοι. Οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι κυριολεκτικά οικογενειακές, αφού δουλεύει εκεί όλη η οικογένεια. Η ζεστασιά που αποπνέουν και το ειλικρινές χαμόγελό τους σε κάνουν να αισθανθείς μέλος της οικογένειας τους.