Νάξος

Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, αγκαλιασμένο από το Αιγαίο πέλαγος και τις Μικρές Κυκλάδες, είναι ένας τόπος μαγικός με σημαντική ιστορία. Η ζωντανή και κοσμοπολίτισσα Νάξος έχει πολλά θέλγητρα για να πλανέψει κάθε επισκέπτη. Παραλίες με κρυστάλλινα νερά, ξεχωριστοί αρχαιολογικοί χώροι, ορεινά χωριά που δεν τα άγγιξε ο χρόνος, γεύσεις αυθεντικές. Ας δούμε λοιπόν 7 λόγους για να επισκεφτείς τη Νάξο:

  1. Οπωσδήποτε για τις παραλίες της. Η Νάξος, χάρη στο μέγεθός της, έχει αρκετές παραλίες για να κολυμπήσεις. Αν θέλεις τη βολή σου επίλεξε τις πολυσύχναστες και οργανωμένες Άγιο Προκόπιο και Αγία Άννα, αν πάλι θέλεις την ησυχία σου το απομονωμένο Καστράκι, η γαλήνια Πλάκα και η εξωτική Χαβάη μπορούν να σου την προσφέρουν. Για τις ημέρες με πολύ αέρα ενδείκνυνται ο απάνεμος Πάνορμος και η Αγιασσός. Τέλος, για απολαυστικές βουτιές επισκέψου οπωσδήποτε τη Μικρή Βίγλα και το Αλυκό με τα διάφανα νερά.
  2. Αρχαιολογικοί χώροι. Η Νάξος είναι ένα νησί με μακραίωνη και σημαντική ιστορία κι αυτό αποτυπώνεται στο πλήθος των αρχαιολογικών ευρημάτων της. Εντυπωσιακοί είναι οι ημιτελείς Κούροι που κείτονται στον Απόλλωνα, στις Φλεριές και τις Μέλανες. Μην παραλείψεις να επισκεφτείς τον ναό της θεάς Δήμητρας και του Απόλλωνα στο Σαγκρί και τον Μυκηναϊκό τάφο Χωστής. Τέλος, η διάσημη Πορτάρα, το σήμα κατατεθέν του νησιού, είναι ένα μνημείο που πρέπει οπωσδήποτε να φωτογραφίσεις.
  3. Η Χώρα και το Κάστρο. Περπάτησε στα σοκάκια της Χώρας με τα αμέτρητα μαγαζάκια για σουβενίρ, τις ταβέρνες και τα μπαράκια. Ανηφόρισε στο Ενετικό Κάστρο του 13ου αιώνα, που είναι μια από τις καλύτερα διατηρημένες καστροπολιτείες της χώρας μας. 
  4. Βόλτα στα ορεινά χωριά. Όπως κάθε νησί που σέβεται τον εαυτό του έτσι και η Νάξος έχει ορεινά χωριά που διατηρούν τον δικό τους χαρακτήρα. Η Απείρανθος και το Φιλώτι τα πιο γνωστά, το Σαγκρί, η Κόρωνος και το Χαλκί τα λιγότερο γνωστά που αξίζει να τα ανακαλύψεις. 
  5. Μονοπάτια και πύργοι. Η Νάξος διαθέτει μεγάλο δίκτυο σηματοδοτημένων μονοπατιών. Πολλά από αυτά ενώνουν τα χωριά μεταξύ τους και άλλα σε οδηγούν σε αρχαιολογικούς χώρους ή σε κάποιον από τους περίφημους πύργους του νησιού, όπως τον πύργο Μπαζαίου, τον πύργο Χειμάρρου και τον πύργο Μπαρότση.
  6. Όρος Ζα. Ένα από τα γνωστότερα βουνά της Νάξου. Στην κορυφή του λατρευόταν ο Δίας. Εκεί θα βρεις το περίφημο σπήλαιο του Ζα όπου, σύμφωνα με τον μύθο, κατέφυγε ο Δίας για να κρυφτεί από τον πατέρα του, τον Κρόνο. Το σπήλαιο έχει μεγάλους σταλαγμίτες και σταλακτίτες καθώς και παράξενα λίθινα συμπλέγματα.
  7. Γεύσεις της Νάξου. Η οικονομία της Νάξου -εκτός από τον τουρισμό- στηρίζεται στην κτηνοτροφία και στη γεωργία. Τα ξακουστά τυριά της, ειδικά η γραβιέρα, εξάγονται σε όλο τον κόσμο κι εσύ δεν έχεις παρά να τα γευτείς στο σημείο παραγωγής τους. Ξακουστές είναι και οι πατάτες που σίγουρα θα τις βρεις σε όλες τις ταβέρνες του νησιού.

Photo by Chris Barbalis