Ναύπλιο

Το Ναύπλιο είναι μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Πελοποννήσου. Η πλούσια ιστορία του αλλά και η γραφικότητά του προσελκύουν επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα ίχνη από τους διάφορους κατακτητές είναι φανερά στην αρχιτεκτονική της πόλης και της δίνουν ένα χρώμα ανατολίτικο και συνάμα ευρωπαϊκό. Τούρκικα τζαμιά, κρήνες και χαμάμ, ενετικά κάστρα και τείχη, και η υπέροχη πλατεία Συντάγματος με τον αιωνόβιο πλάτανό της προσδίδουν στην πόλη το νοσταλγικό χρώμα μιας άλλης εποχής. 

Στην αρχαιότητα αποτελούσε απλά το επίνειο του Άργους. Κατά τους βυζαντινούς χρόνους όμως εξελίχθηκε σε σημαντικό λιμάνι, που γνώρισε μεγάλη εμπορική ανάπτυξη. Γι’ αυτόν τον λόγο έγινε αργότερα στόχος κατακτητών. Πρώτα οι Φράγκοι έπειτα οι Ενετοί, οι Τούρκοι και πάλι οι Ενετοί θέλησαν να εκμεταλλευτούν την πόλη προς δικό τους όφελος. Τελικά το Ναύπλιο απελευθερώθηκε οριστικά από τον τούρκικο ζυγό το 1822, και από το 1827 έως το 1834 αποτέλεσε την πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους.

Οι κατακτητές άφησαν κληρονομιά πανέμορφα μνημεία που κοσμούν κυρίως την παλιά πόλη. Τα πλακόστρωτα σοκάκια και οι ανθοστόλιστες γωνιές, τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά και οι περιποιημένες πλατείες σε προκαλούν να φωτογραφίσεις κάθε γωνιά αυτής της πόλης. 

Ορόσημα αποτελούν το Παλαμήδι και το Μπούρτζι. Το Παλαμήδι είναι ενετικό κάστρο που δεσπόζει πάνω από το Ναύπλιο. Χτίστηκε από το 1711 έως το 1714 και ήταν έργο σημαντικό για την οχύρωση της πόλης. Από εκεί ξεκίνησε ουσιαστικά η απελευθέρωση του Ναυπλίου. Το Μπούρτζι χτίστηκε επίσης από τους Ενετούς το 1473 με σκοπό την προστασία του λιμανιού. Μάλιστα είχαν τοποθετήσει και μια αλυσίδα που ένωνε το Μπούρτζι με τον λιμενοβραχίονα για να παρεμποδίζεται η είσοδος εχθρικών πλοίων. Λειτούργησε ως φρούριο μέχρι το 1865, κι έπειτα έδινε στέγη στους δήμιους που εκτελούσαν τους θανατοποινίτες. 

Η πλατεία Συντάγματος είναι σημείο συγκέντρωσης των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών της πόλης. Εκεί στεγάζεται το Βουλευτικό, η πρώτη βουλή της Ελλάδας, σε ένα τζαμί που χτίστηκε το 1730. Σε τζαμί παραπλεύρως της πλατείας στεγάζεται και το Τριανόν, το Δημοτικό Θέατρο. Τέλος, ένα πολύ ιδιαίτερο αξιοθέατο κοσμεί την πόλη και μας υπενθυμίζει την ολιγόμηνη διαμονή του βασιλιά  Όθωνα στο Ναύπλιο: Ο Λεόντας των Βαυαρών. Το έργο -που παριστάνει ένα κοιμώμενο λιοντάρι- φιλοτεχνήθηκε από τον Γερμανό γλύπτη Κρίστιαν Ζίγκελ, κατά παραγγελία του βασιλιά Λουδοβίκου, για να τιμηθεί η μνήμη των Βαυαρών στρατιωτών που πέθαναν από επιδημία τύφου, το 1833-1834, ενώ συνόδευαν τον βασιλιά Όθωνα.

Οι φωτογραφίες αντλήθηκαν από τον διαδικτυακό τόπο του Δήμου Ναυπλίου

Εικόνες