Τήλος

Ανάμεσα στα όμορφα νησιά των Δωδεκανήσων ξεχωρίζει η Τήλος για τη γοητευτική απλότητά της. Πέτρα, ξύλο, ανεμοδαρμένες κορυφές, διάφανα νερά, ευωδιαστές πλαγιές, ζεστοί άνθρωποι είναι τα υλικά με τα οποία φτιάχτηκε αυτό το νησί του Αιγαίου πελάγους.

Λιμάνι της Τήλου είναι τα Λιβάδια, όμως ο μεγαλύτερος οικισμός της είναι το Μεγάλο Χωριό. Βρίσκεται χτισμένο πάνω σε ύψωμα, προφυλαγμένο από τα βλέμματα των πάλαι ποτέ πειρατών που ήθελαν να το λεηλατήσουν. Το Μεσαιωνικό Κάστρο των Ιπποτών -άλλοτε λειτουργούσε ως καταφύγιο και παρατηρητήριο- σήμερα προσφέρει στους επισκέπτες του πανοραμική θέα σε όλο το νησί. Κατ’ αντιστοιχία με το Μεγάλο Χωριό υπάρχει και το Μικρό Χωριό, ένας εγκαταλελειμμένος οικισμός φτιαγμένος από πέτρα, ο οποίος ζωντανεύει τα βράδια του καλοκαιριού από το μοναδικό μπαράκι που λειτουργεί εκεί. Ο οικισμός του Αγίου Αντωνίου είναι ο τρίτος που κατοικείται στο νησί κι αποτελεί ένα ήσυχο και γραφικό ψαροχώρι.

Το νησί διατρέχεται από ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών -συνολικά 54 χλμ- τα οποία διασχίζουν τις πλαγιές του που είναι γεμάτες με μυρωδικά φυτά. Η αγάπη των κατοίκων για το φυσικό περιβάλλον έκανε αυτό το νησί έναν τόπο όπου απαγορεύεται το κυνήγι, κι έτσι πολλά σπάνια είδη πουλιών βρίσκουν εδώ καταφύγιο. Οι παραλίες πολλές: τα Λιβάδια, η Έριστος, ο Άγιος Αντώνιος, η Πλάκα, τα Λέθρα, η Βλυχάδα. Σε αρκετές από αυτές επιτρέπεται το ελεύθερο κάμπινγκ, γι’ αυτό ο δήμος τις έχει εξοπλίσει με ντουζιέρες και τουαλέτες. 

Τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να παραλείψει ο επισκέπτης του νησιού να επισκεφθεί είναι το σπήλαιο στο Χαρκαδιό και το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα. Στο σπήλαιο βρέθηκαν οστά νάνων ελεφάντων. Μια περιήγηση στα έγκατά του αλλά και στο Μουσείο Ελεφάντων θα σας λύσει όλες τις απορίες. Σε αντίθετη κατεύθυνση θα κινηθεί κάποιος για να επισκεφθεί το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα. Σκαρφαλωμένο σε απόκρημνα βράχια και με θέα που κόβει την ανάσα αποτελεί το ιδανικό μέρος για περισυλλογή. Την ημέρα της γιορτής του στήνεται εκεί μεγάλο πανηγύρι, μιας και είναι ο πολιούχος του νησιού. 

Η Τήλος είναι το πρώτο αυτόνομο ενεργειακά νησί που εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες του σε ηλεκτρισμό μέσω της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, κι αυτό γιατί το αγαπούν οι κάτοικοί του και το φροντίζουν. Αγαπούν το φυσικό περιβάλλον, τα καθαρά νερά και τα δροσερά μελτέμια του Αιγαίου.  

Οι φωτογραφίες αντλήθηκαν από τον διαδικτυακό τόπο του Δήμου της Τήλου

Εικόνες