Υποβρύχιο Μουσείο Αλοννήσου

Πρωτότυπο, εντυπωσιακό, ιδιαίτερο, μοναδικό είναι κάποιες λέξεις που θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν το υποβρύχιο μουσείο στην Περιστέρα της Αλοννήσου. Ανακαλύφθηκε το 1985 από τον επαγγελματία ψαρά Δημήτρη Μαυρίκη και άνοιξε το καλοκαίρι του 2020 τις πόρτες του στο κοινό ως ένας οργανωμένος ενάλιος αρχαιολογικός χώρος. 

Το έκθεμα του μουσείου είναι ένα και μοναδικό: Το ναυάγιο ενός πλοίου που συνέβη περίπου το 425 π.Χ και βρίσκεται σε βάθος 25 μέτρων. Το πλοίο ήταν εμπορικό -με μήκος 30 μ. και πλάτος 10 μ.- και μετέφερε πάνω από 3000 αμφορείς με κρασί, πολλοί από τους οποίους έχουν διατηρηθεί ανέπαφοι. Επίσης βρέθηκαν επιτραπέζια πινάκια, αγγεία πόσεως οίνου, λυχνάρια, χάλκινα σκεύη και πολλά άλλα θραύσματα αγγείων καθημερινής χρήσης. Το στιλπνό μαύρο χρώμα και η τεχνική κατασκευής των ευρημάτων μαρτυρά την αθηναϊκή καταγωγή του πλοίου.

Το ναυάγιο δέχεται πλέον οργανωμένες επισκέψεις αυτοδυτών. Για όσους όμως δε θέλουν να ζήσουν τη συγκλονιστική εμπειρία της κατάδυσης σε ένα αρχαίο ναυάγιο υπάρχει ο τρόπος να περιηγηθούν σε αυτό μέσω της τεχνολογίας. Για τον λόγο αυτόν έχει δημιουργηθεί το Ενημερωτικό Κέντρο στο Παλαιό Χωριό της Αλοννήσου. Εκεί μπορεί ο επισκέπτης να περιηγηθεί στον ενάλιο αρχαιολογικό χώρο μέσω της εικονικής πραγματικότητας αλλά και των πλάνων που έρχονται απευθείας από τις υποβρύχιες κάμερες που έχουν εγκατασταθεί στο ναυάγιο, καθώς και να δει από κοντά αντίγραφα των αμφορέων. 

Καταδύσεις γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου αρκεί ο καιρός να το επιτρέπει.

 

Η φωτογραφία αντλήθηκε από τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του μουσείου