Ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών

Κάθε χρόνο, τον Νοέμβρη, η Αθήνα φοράει τα γιορτινά της για να υποδεχτεί ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα: Τον Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών. Αθλητές από κάθε γωνιά της γης συρρέουν στην πόλη, θεωρώντας τιμή τους να τρέξουν την κλασική διαδρομή του μαραθωνίου.

Ο πρώτος «μαραθωνοδρόμος», προς τιμήν του οποίου αποφασίστηκε να γίνεται η διοργάνωση, ήταν ένας Έλληνας οπλίτης –σύμφωνα με κάποιες πηγές ο Φειδιππίδης- που έτρεξε από τον Μαραθώνα στην Αθήνα για να αναγγείλει το χαρμόσυνο νέο της νίκης των Ελλήνων επί των Περσών στη δύσκολη μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ). Σύμφωνα με την παράδοση, η αποστολή αυτή εξουθένωσε τόσο πολύ τον οπλίτη, ώστε, όταν έφτασε στην Αθήνα, κατάφερε μόνο να πει «Νενικήκαμεν!» και έπειτα άφησε την τελευταία του πνοή.

Εμπνευστής της καθιέρωσης του Μαραθωνίου δρόμου θεωρείται ο Γάλλος φιλόλογος Μισέλ Μπρεάλ, που πρότεινε να ενταχθεί στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάχθηκαν στην Αθήνα. Έτσι ο αγώνας διεξάγεται για πρώτη φορά τον Μάρτιο του  1896, στο πλαίσιο των Α΄ Πανελληνίων Αγώνων Στίβου, ωστόσο δεν επαναλαμβάνεται μέχρι το 1955. Έκτοτε και μέχρι το 1967 διενεργείται κάθε δύο χρόνια. Σταδιακά αρχίζει να αποκτά τη φήμη ενός σημαντικού αθλητικού γεγονότος, στο οποίο όμως συμμετέχουν μόνο επαγγελματίες αθλητές. Από το 1972  επιτρέπεται η συμμετοχή απλών πολιτών και αλλάζει εντελώς η μορφή και η λειτουργία του. Δύο χρόνια αργότερα αρχίζουν να παίρνουν μέρος και γυναίκες στη διοργάνωση.

Επίσημη χρονολογία έναρξης της αρίθμησης των Μαραθωνίων θεωρείται το 1983, όταν τη διοργάνωση αναλαμβάνει ο ΣΕΓΑΣ και αφιερώνει τον Μαραθώνιο δρόμο στον Βαλκανιονίκη γιατρό Γρηγόρη Λαμπράκη που αγωνίστηκε υπέρ της ειρήνης και δολοφονήθηκε. Ο Λαμπράκης, εμπνευσμένος από την ιστορική νίκη των Ελλήνων στον Μαραθώνα, αποφάσισε στις 21 Απριλίου του 1963 να οργανώσει μια Μαραθώνια πορεία ειρήνης που θα ξεκινούσε από τον Τύμβο του Μαραθώνα και θα κατέληγε στην Πνύκα. Η τότε κυβέρνηση δεν επέτρεψε την πορεία και ο ίδιος κατέληξε στα κρατητήρια. Η κίνησή του όμως αυτή έγινε γνωστή παγκοσμίως, δίνοντας ένα καινούργιο νόημα στη μαραθώνια διαδρομή.

Ο Κλασικός Μαραθώνιος των Αθηνών έχει έκταση 42.195 μέτρα. Η έναρξή του τοποθετείται στον Τύμβο του Μαραθώνα και ο τερματισμός γίνεται στο Παναθηναϊκό στάδιο. Εκτός από τη μεγάλη διαδρομή υπάρχουν και μικρότερες των 5 και 10 χιλιομέτρων, η διαδρομή για δυναμικό βάδην καθώς και τα 1000 μέτρα Special Olympics.  Θεωρείται μία από τις δυσκολότερες διαδρομές, καθώς οι δρομείς έχουν να αντιμετωπίσουν 10 χιλιόμετρα ανηφορικού δρόμου. Μαραθώνιοι αγώνες δρόμου ίδιας ή μικρότερης έκτασης διεξάγονται σε διάφορες πόλεις του κόσμου κάθε χρόνο. Ο Μαραθώνιος συμπεριλαμβάνεται στα σύγχρονα ολυμπιακά αθλήματα.

 

Εικόνες