Καλή χρονιά Πρωτοχρονιά

Η 1η Ιανουαρίου, η πρώτη μέρα του χρόνου, είναι για τους ανθρώπους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης μια νέα αρχή. Ένας κύκλος που ολοκληρώνεται και μία ευκαιρία να αφήσουν πίσω τους τα άσχημα, ελπίζοντας ότι ο νέος χρόνος θα φέρει πολλά καλά. Και επειδή όπως έλεγαν και οι αρχαίοι Έλληνες «Συν Αθηνά και χείρα κινεί», οι άνθρωποι διαχρονικά προβαίνουν σε κάποιες ενέργειες εκείνες τις μέρες για να καλοπιάσουν την τύχη τους.

Η υποδοχή της καινούργιας χρονιάς γίνεται λοιπόν συνήθως με τραγούδια, με τον μεταλλικό ήχο κουδουνιών, με το σπάσιμο αντικειμένων ή την πρόκληση φωτιάς. Έτσι, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε πολλές γειτονιές θα ακούσουμε τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς που καλωσορίζουν τον νέο χρόνο με ευχές για καλοτυχία και ευημερία. Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας μας άνθρωποι μεταμφιεσμένοι τραγουδούν και χτυπούν κουδούνια. Ο ήχος αυτός των κουδουνιών θεωρείται ότι διώχνει τα κακά πνεύματα. Το σπάσιμο του ροδιού είναι πολύ δημοφιλές, μιας και το ρόδι είναι ένα φρούτο που φέρνει τύχη. Όσο πιο κόκκινο είναι το ρόδι τόσο μεγαλύτερη η τύχη που θα έχει το σπιτικό. Ανάμεσα σε αυτές τις δοξασίες δεν θα μπορούσε να λείπει η ακούραστη φωτιά που καίει όλες τις ημέρες των Χριστουγέννων για να διώχνει τα κακά πνεύματα.

Σε όλη τη χώρα την Πρωτοχρονιά κόβεται η Βασιλόπιτα. Όποιος βρει το φλουρί θα έχει τύχη όλη τη χρονιά. Τέλος σημαντικό είναι και το ποιος θα κάνει ποδαρικό στο σπίτι, δηλαδή ποιος θα είναι ο ξένος που θα μπει πρώτος μετά την αλλαγή του χρόνου. Ακόμη και στις μέρες μας πολλοί επιλέγουν συγκεκριμένα άτομα που θεωρούν καλότυχα για να τους κάνουν το ποδαρικό, ελπίζοντας ότι η καλή τους τύχη θα έρθει και στο σπιτικό τους.

Παρόλο που ο σύγχρονος άνθρωπος έχει απομακρυνθεί αρκετά από την παράδοση, τα έθιμα που σχετίζονται με την καλοτυχία της νέας χρονιάς παραμένουν ισχυρά και δείχνουν την ανάγκη του ανθρώπου να εναποθέσει τις ελπίδες του και σε κάτι πέρα από αυτόν: στην Τύχη.

Εικόνες