Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο μεγαλύτερος πόλεμος στην Ιστορία της ανθρωπότητας

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή τιμούμε τις μνήμες του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Όμως, στον απόηχο των σχολικών εορτών, των παρελάσεων και των εμβατηρίων, αν σκύψουμε λίγο πιο προσεκτικά πάνω από την Ιστορία, θα αντικρίσουμε τον μεγαλύτερο πόλεμο που βίωσε ποτέ η ανθρωπότητα.

Ο Β’  Παγκόσμιος πόλεμος ξέσπασε την 1η Σεπτεμβρίου του 1939, με τη Γερμανία να εισβάλει στην Πολωνία. Σταδιακά επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο. Τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα που δημιουργήθηκαν ήταν οι δυνάμεις του Άξονα (Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία κ.ά) και οι Σύμμαχοι (ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, Αγγλία, Γαλλία, Ελλάδα κ.ά). 

Κατά τη διάρκεια του Β΄  Παγκοσμίου πολέμου διαπράχθηκαν εγκλήματα που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα, όπως ήταν η συστηματική εξόντωση των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και ο βομβαρδισμός με ατομικές βόμβες των πόλεων Χιροσίμα και Ναγκασάκι της Ιαπωνίας από τις ΗΠΑ. 

Στη χώρα μας ο πόλεμος ήρθε στις 28 Οκτωβρίου του 1940, όταν η κυβέρνηση του Μεταξά αρνήθηκε να δεχθεί την είσοδο των ιταλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα. Μετά από έναν μήνα αδιάκοπων πολεμικών συγκρούσεων με τις ιταλικές δυνάμεις, ο ελληνικός στρατός κατάφερε να περιορίσει το μέτωπο και να μεταφέρει τις μάχες στην Αλβανία, απελευθερώνοντας τα ελληνικά εδάφη. Οι πανηγυρισμοί όμως κράτησαν μέχρι τον Απρίλιο του 1941. Τότε τα γερμανικά στρατεύματα επιτέθηκαν στα ελληνικά και έως τα τέλη Μαΐου έφτασαν μέχρι και την Κρήτη. 

Μια μακρά εξουθενωτική περίοδος ξεκίνησε κάτω από την επιτήρηση του γερμανικού ζυγού. Η γερμανική Κατοχή. Η χώρα χωρίστηκε σε τρεις ζώνες: τη γερμανική, την ιταλική και τη βουλγαρική. Η πολιτική των κατακτητών ήταν πολύ σκληρή. Επέβαλαν μέτρα καταστολής (απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, λογοκρισία, συλλήψεις, εκτελέσεις), κυνήγησαν συστηματικά τις κοινότητες των Εβραίων και δέσμευαν κάθε οικονομικό πόρο της χώρας, με αποτέλεσμα την έλλειψη βασικών αγαθών, τη μεγάλη πείνα και τον αποδεκατισμό εκατοντάδων ανθρώπων λόγω ασιτίας. 

Όπως είναι φυσικό άρχισαν να δημιουργούνται ομάδες αντίστασης (ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΔΕΣ, ΕΠΟΝ) κατά των δυνάμεων Κατοχής, με σκοπό να τις πλήξουν. Ως αντίποινα οι κατακτητές προχωρούσαν σε μαζικές εκτελέσεις άμαχων πληθυσμών και πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές. Ακόμη και σήμερα δεν είναι γνωστός ο αριθμός των ανθρώπων που εκτελέστηκαν, με μαρτυρίες  να μιλούν για πρωτοφανείς και χωρίς διακρίσεις αγριότητες. Οι μαρτυρικές πόλεις και τα χωριά της χώρας μας διατηρούν ακόμη νωπές τις μνήμες από τις σφαγές και τις καταστροφές που είχαν υποστεί, θρηνώντας πολλές φορές πάνω από τον μισό πληθυσμό τους.  Ο πόλεμος στη χώρα μας έληξε τον Οκτώβρη του 1944, αφήνοντας πίσω του μια χώρα κυριολεκτικά κατεστραμμένη και έναν Εμφύλιο πόλεμο έτοιμο να ξεσπάσει.

Ο Β΄  Παγκόσμιος πόλεμος διήρκησε 6 χρόνια, κι έχει καταγραφεί στην ιστορία της ανθρωπότητας ως ο πόλεμος με τις περισσότερες απώλειες ανθρώπινων ζωών, τόσο στρατιωτών όσο και αμάχων.

 

Εικόνες