Πρωτομαγιά: Μια παγκόσμια γιορτή για τα δικαιώματα των εργαζομένων

Σε λίγες μέρες σε όλο τον πλανήτη θα γίνουν οι εορτασμοί για την Πρωτομαγιά. Στη συνείδηση όλων η μέρα αυτή είναι μια αφορμή για να κάνουμε εκδρομές στη φύση, να φτιάξουμε λουλουδένια στεφάνια και να «πιάσουμε τον Μάη», όπως συνηθίζουμε να λέμε. Στην πραγματικότητα όμως αυτή η μέρα ορίστηκε ως αργία, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς στο Παρίσι το 1889, σε ανάμνηση των αιματηρών γεγονότων που διαδραματίστηκαν στο Σικάγο.

Την 1η Μαΐου του 1886 οργανώθηκε μια μεγάλη απεργία από τους εργάτες στο Σικάγο. Το αίτημά τους ήταν ένα ανθρώπινο ωράριο εργασίας, μιας και μέχρι τότε δεν υπήρχε σαφές εργατικό πλαίσιο ούτε μέριμνα για ημέρες ξεκούρασης. Το αποτέλεσμα ήταν οι εργάτες να δουλεύουν ατελείωτες ώρες. Η πορεία που έγινε συγκέντρωσε εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες εργοστασίων και εργαζόμενους από άλλους κλάδους, που δήλωναν τη συμπαράστασή τους. Το σύνθημά τους: «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση, 8 ώρες ύπνος».

Δυστυχώς, μερικές ημέρες μετά, στις 4 Μαΐου, μια νέα συγκέντρωση συμπαράστασης στην πλατεία Χεϊμάρκετ του Σικάγο κατέληξε σε σοβαρές συμπλοκές ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομία. Η αστυνομία έλαβε διαταγές να διαλύσει τη συγκέντρωση, παρόλο που ήταν ειρηνική. Μέσα στον πανικό που προκάλεσε αυτό, μια χειροβομβίδα ρίχτηκε στους αστυνομικούς, από έναν άγνωστο που ήταν στο πλήθος, και έγινε η αφορμή για να σκοτωθεί ένας αστυνομικός και να τραυματιστούν αρκετοί. Αυτό οδήγησε την αστυνομία σε έναρξη πυρός ενάντια στο πλήθος. Ο απολογισμός της μέρας ήταν τραγικός με πολλούς τραυματίες και από τις δυο πλευρές, 4 διαδηλωτές και 6 αστυνομικούς νεκρούς. Η αρχή όμως για τη διεκδίκηση του οχτάωρου είχε γίνει.

Η πρώτη Εργατική Πρωτομαγιά γιορτάστηκε στην Ελλάδα το 1893, όταν εργάτες στην Αθήνα διαδήλωσαν για τη θέσπιση οχτάωρης εργασίας και στη χώρα μας. Στα αιτήματά τους επιπλέον βρίσκονταν η αργία της Κυριακής και η καταβολή σύνταξης σε περίπτωση εργατικών ατυχημάτων.

Η Εργατική Πρωτομαγιά γιορτάζεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι η ημέρα αυτή δεν είναι αργία αλλά απεργία.

Εικόνες