Λίμνη Πλαστήρα

Η λίμνη Πλαστήρα είναι μια από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της Ελλάδας και αποτελεί το υδάτινο στολίδι της Θεσσαλίας. Εμπνευστής για τη δημιουργία της ήταν ο Νικόλαος Πλαστήρας, που γνώριζε πολύ καλά τα προβλήματα της περιοχής επειδή η καταγωγή του ήταν από την Καρδίτσα. Με τη δημιουργία ενός φράγματος, στο μέρος όπου άλλοτε κυλούσε ο ποταμός Ταυρωπός, έλυσε τα προβλήματα των πλημμυρών, της άρδευσης του μεγάλου θεσσαλικού κάμπου και της ύδρευσης της πόλης της Καρδίτσας αλλά και των γύρω χωριών. Επιπλέον το φράγμα λειτουργεί και ως υδροηλεκτρικό, παράγοντας μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος.

Παρόλο που η αρχική ιδέα τέθηκε το 1928, λόγω οικονομικής δυσπραγίας του ελληνικού κράτους, το φράγμα ολοκληρώθηκε το 1960. Χρειάστηκε να θυσιαστούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις και κατοικίες ντόπιων για να δημιουργηθεί η λίμνη Ταυρωπού, που αργότερα ονομάστηκε λίμνη Πλαστήρα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων, γι’ αυτό και το φυσικό τοπίο που την κοσμεί είναι ιδιαίτερα πλούσιο, με καταπράσινες βουνοκορφές και κατάφυτα οροπέδια.

Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν πολλοί παραδοσιακοί οικισμοί, στους οποίους οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη φύση, θέα στη λίμνη, καλό φαγητό και γραφικά καταλύματα για διαμονή. Στα παραλίμνια χωριά προσφέρονται οργανωμένες δραστηριότητες ανάλογα με την εποχή, στις οποίες περιλαμβάνονται τοξοβολία, πεζοπορία, ιππασία, κωπηλασία με κανό και μπάνιο σε μια από τις δυο οργανωμένες πλαζ, στο Λαμπερό και στην Πεζούλα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής υπάρχει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Έρευνας και Ενημέρωσης, το Εκπαιδευτικό Δάσος και τα Οικολογικά Μονοπάτια.

Τα σημεία όμως που δεν πρέπει κάποιος να παραλείψει να επισκεφτεί είναι το τσιμεντένιο φράγμα και το παρατηρητήριο. Τα δυο αυτά μέρη προσφέρουν την καλύτερη θέα στη λίμνη. Το φράγμα έχει μήκος 220 μ. και στην ουσία λειτουργεί ως γέφυρα μιας και μπορούν να περάσουν από εκεί πεζοί και αυτοκίνητα. Υψώνεται στα 83 μ. Η θέα είναι επιβλητική. Από τη μια ο γκρεμός με την πυκνή του βλάστηση κι από την άλλη η λίμνη με τα γαλήνια πράσινα νερά της, τις δαντελωτές όχθες της και τους αντικατοπτρισμούς των κατάφυτων βουνών στην επιφάνειά της. Ανηφορίζοντας προς το παρατηρητήριο, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1350 μ, ο ορίζοντας ανοίγει. Η ομορφιά της λίμνης αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο. Τα νερά της χάνονται ανάμεσα στις πλαγιές των βουνών. Κάπου στο βάθος ξεχωρίζει το νησάκι Νιάγκα, το οποίο είναι επισκέψιμο μόνο με βάρκα. Οι κορυφές των Αγράφων και ο Όλυμπος έρχονται να προστεθούν στο κάδρο τις ημέρες με καθαρή ατμόσφαιρα.

Η λίμνη Πλαστήρα είναι ο τεχνητός παράδεισος που χάρισε ένας εμπνευσμένος νους στη χώρα μας. Η αθόρυβη ομορφιά της λίμνης και του φυσικού τοπίου γαληνεύουν κάθε επισκέπτη και τον κάνουν να επιστρέφει ξανά και ξανά για να ανακαλύψει κάτι καινούργιο.

Εικόνες