Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο «Άγιος των γραμμάτων», ήταν διηγηματογράφος, δημοσιογράφος και μεταφραστής. Η ιδιαίτερη γλώσσα και τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε μπορεί να μην τον έκαναν ιδιαίτερα γνωστό και αγαπητό στην εποχή του, ωστόσο αναγνωρίστηκε μετά τον θάνατό του ως ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς.

Γεννήθηκε το 1851 στη Σκιάθο και μεγάλωσε μέσα σε κλίμα θρησκευτικής ευλάβειας καθώς ο πατέρας του ήταν παπάς. Τη φοίτησή του στο σχολείο διέκοπταν τα οικονομικά προβλήματα της οικογένειας. Μαθήτευσε στο Ελληνικό Σχολείο, στο Γυμνάσιο Χαλκίδος, σε Γυμνάσιο του Πειραιά και αποφοίτησε τελικά το 1874 από το Βαρβάκειο. Στο μεσοδιάστημα, το 1872, διακόπτει για μικρό χρονικό διάστημα τη φοίτησή του για να πάει στο Άγιο Όρος όπου διαμένει για λίγους μήνες. Το 1874 εγγράφεται στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, την οποία δεν ολοκληρώνει ποτέ, παρά μόνο παρακολουθεί κάποια μαθήματα της αρεσκείας του. Με προσωπική του μελέτη μαθαίνει αγγλικά και γαλλικά.

Το 1877 εγκαθίσταται μόνιμα στην Αθήνα. Βιοπορίζεται κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα και εργαζόμενος ως δημοσιογράφος. Οι μεταφράσεις σπουδαίων λογοτεχνικών έργων της εποχής του αποφέρουν επίσης κάποιο κέρδος. Παράλληλα με την εργασίας του μελετάει θρησκευτικά βιβλία και είναι ψάλτης.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του δεν εκδόθηκε κανένας τόμος που να περιέχει συγκεντρωτικά τα διηγήματά του. Η δημοσίευσή τους γινόταν σε περιοδικά και εφημερίδες της εποχής. Ξεκινά τη συγγραφική του πορεία γράφοντας ιστορικά μυθιστορήματα (Γυφτοπούλα, Έμποροι των Εθνών κ.ά.), όμως σύντομα στρέφεται στο ρεαλιστικό διήγημα, αντλώντας έμπνευση από τα τοπία και τους ανθρώπους της ιδιαίτερης πατρίδας του. Η γλώσσα του, περίπλοκη και καλοδουλεμένη, είναι ένα κράμα καθαρεύουσας, δημοτικής και αρχαϊζουσας. 

Έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο του 1911 πάσχοντας από πνευμονία. Η ανεκτίμητη κληρονομιά που άφησε πίσω του περιλαμβάνει τρία μυθιστορήματα, τρεις νουβέλες, 180 διηγήματα και μεγάλο αριθμό μελετών, δοκιμίων και μεταφράσεων. Ενδεικτικά αναφέρονται οι τίτλοι Το μοιρολόι της φώκιας, Η φόνισσα, Χριστουγεννιάτικα διηγήματα, Σταχτομαζώχτρα, Όνειρο στο κύμα, Ο πεντάρφανος

 

Εικόνες