Φαντασμαγορικό Πάσχα στην Κέρκυρα

Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι καταπληκτικό! Αυτό θα σου πει όποιος έχει ζήσει έστω κι ένα Πάσχα της ζωής του σε αυτό το νησί. Οι μουσικές από τις  φιλαρμονικές μπάντες, η κατανυκτική ατμόσφαιρα και το εκρηκτικό ταμπεραμέντο των κατοίκων, που συμμετέχουν με αμείωτο ενθουσιασμό στους εορτασμούς, συμβάλλουν σε αυτό. Η καθολική εκκλησία συμμετέχει στο ορθόδοξο Πάσχα κι αυτό δημιουργεί ακόμη πιο ωραίο κλίμα.

Την Κυριακή των Βαΐων ξεκινούν οι εκδηλώσεις. Την ημέρα εκείνη γίνεται η περιφορά του σκηνώματος του αγίου Σπυρίδωνα, που θεωρείται  ο σωτήρας του νησιού από την επιδημία της πανώλης το 1629. Οι 18 φιλαρμονικές του νησιού συνοδεύουν τη λιτάνευση.

Τη Μεγάλη Τετάρτη οι ψαλμωδίες των ευχελαίων αντηχούν σε όλες τις εκκλησίες, το ίδιο και η συναυλία εκκλησιαστικής μουσικής από το Δημοτικό Θέατρο.

Τη Μεγάλη Πέμπτη γίνεται η «Τελετή του Νιπτήρος» στον καθολικό ναό Duomo . Ο καθολικός Αρχιεπίσκοπος πλένει τα πόδια 12 παιδιών, όπως ακριβώς έκανε και ο Ιησούς μετά τον Μυστικό Δείπνο. Τα φανάρια σε όλη την πόλη φωτίζονται με μοβ χρώμα, σε ένδειξη πένθους για τη βδομάδα των Παθών.

Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής ξεκινούν οι περιφορές των 33 επιταφίων της πόλης. Στις δέκα το βράδυ βγαίνει ο επιτάφιος της Μητρόπολης. Οι φιλαρμονικές συνοδεύουν με πένθιμα εμβατήρια και οι πιστοί μοιράζονται αυτό το κλίμα κατάνυξης κρατώντας στα χέρια τους κεριά και μανουάλια.

Το Μεγάλο Σάββατο, ημέρα που κατά την παράδοση η ζωή θριαμβεύει έναντι του θανάτου, το νησί ζωντανεύει. Τα χαράματα, στην εκκλησία της Παναγίας των Ξένων αναπαρίσταται ο σεισμός που έγινε, σύμφωνα με τη Βίβλο, κατά την Ανάσταση. Με την έναρξη της πρώτης Ανάστασης, στις 11 το πρωί, οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα σε όλη την πόλη και οι κάτοικοι βγαίνουν στις βεράντες τους για να σπάσουν τους «Μπότηδες». Οι «Μπότηδες» είναι πήλινα μεγάλα κανάτια γεμάτα με νερό, που ρίχνονται από τα παράθυρα και τις βεράντες στον δρόμο. Το σπάσιμό τους συμβολίζει την απαλλαγή από το κακό. Τα σπασμένα κομμάτια θεωρούνται τύχη γι’ αυτό επισκέπτες και κάτοικοι σπεύδουν να τα αποκτήσουν. Το βράδυ οι φιλαρμονικές δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα στην Ανάσταση, μαζί τις τυμπανοκρουσίες και τα πυροτεχνήματα που φωτίζουν τον ουρανό.

Εικόνες