Γάμος, Αυγή Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

Την ημέρα του γάμου, οι φίλοι του γαμπρού πηγαίνουν στο σπίτι του για να το ξυρίσουν και μετά να το ντύσουν. Αφού το ξυρίσουν λοιπόν, ξεκινά η διαδικασία του ντυσίματος, κατά τη διάρκεια του οποίου παίζουν μουσική τα όργανα. Δίπλα στο γαμπρό τοποθετούν ένα ταψί. Το ντύσιμο του γαμπρού έχει ως εξής: του φορά κάποιος το παντελόνι κάπως άτσαλα και για να το διορθώσει πρέπει ο γαμπρός να ρίξει στο ταψί που βρίσκεται δίπλα του χρήματα. Μετά του φορά κάποιος άλλος το πουκάμισο επίσης στραβά και για να του το φορέσει σωστά πρέπει πάλι ο γαμπρός να ρίξει χρήματα στο ταψί κ.ο.κ.

Κάπου εδώ να σημειώσουμε, ότι τα χρήματα του ταψιού, τα οποία βγαίνουν από την τσέπη του γαμπρού, προορίζονται για μια έξοδο των φίλων του στα μπουζούκια, κάποιο άλλο βράδυ.

Αφού ντύσουν το γαμπρό, τον βάζουν μέσα στο ταψί και τον χορεύουν. Βγαίνουν φωτογραφίες μαζί του η οικογένειά του, συγγενείς και φίλοι και μετά έρχεται ο κουμπάρος παίρνει το γαμπρό, τους φίλους του και την ορχήστρα και πηγαίνουν στο σπίτι της νύφης.

Εκεί, η νύφη ετοιμάζεται και όταν τελειώσει, σπάει πάνω από το κεφάλι της την παραδοσιακή κουλούρα – τσουρέκι και τη μοιράζει στις ελεύθερες φίλες της. Έπειτα, ακολουθεί η διαδικασία του παπουτσιού, σύμφωνα με την οποία για να της φορέσει ο κουμπάρος τα παπούτσια πληρώνει και μετά απ’ αυτό βγαίνει η νύφη από το σπίτι της χορεύοντας με τους γονείς της και τον κουμπάρο.

Ξεκινά η πομπή για την εκκλησία, μπροστά πηγαίνουν οι φίλοι του γαμπρού και τα όργανα, πίσω ακολουθεί ο γαμπρός μόνος του και μετά απ’ αυτόν η νύφη μόνης της και τελευταίοι ακολουθούν οι συγγενείς. Για να φτάσουν στην εκκλησία κάνουν το λιγότερο 2 και το περισσότερο 5 ώρες. Αυτό οφείλεται στους φίλους του γαμπρού, οι οποίοι πέφτουν κάτω στο δρόμο κάνοντας προσπάθειες για να τον εμποδίσουν. Κρατούν στα χέρια τους ζωντανές κότες, μπουκάλια με ποτό, πίνουν μέχρι να μεθύσουν και κάθε 1 μέτρο πέφτουν κάτω στο δρόμο (εννοείται ότι λερώνονται και γίνονται χάλια). Μ’ αυτόν τον τρόπο εμποδίζουν το γαμπρό να προχωρήσει και να πάει στην εκκλησία, κάνοντας μια τελευταία προσπάθεια να του αλλάξουν γνώμη. Αφού καθυστερήσουν 2 – 5 ώρες, καταφέρνουν στο τέλος ο γαμπρός και η νύφη να φτάσουν στην εκκλησία για να τελεστεί το μυστήριο.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στο κέντρο διασκέδασης. Φτάνουν όλοι εκεί και στην είσοδο προπορεύονται οι φίλοι του γαμπρού με τα όργανα και χορεύουν τους νεόνυμφους οι οποίοι τους ακολουθούν.

Εικόνες