Γάμος, Παραμυθιά Θεσπρωτίας

Στην Παραμυθιά της Θεσπρωτίας, την ημέρα του γάμου είθισται ο βλάμης (ο καλύτερος φίλος του γαμπρού) να φεύγει μαζί με φίλους - μονός αριθμός στο σύνολό τους – από το σπίτι του γαμπρού και να κατευθύνονται όλοι μαζί στο σπίτι της νύφης. Κουβαλάνε τα καλλυντικά και τα παπούτσια για να τα προσφέρουν στη νύφη. Στο δρόμο, καθώς πηγαίνουν, κρατούν στα χέρια το μπαϊράκι (ελληνική σημαία) και ταυτόχρονα χορεύουν.

Μετά πηγαίνουν όλοι στην εκκλησία, όπου και τελείται το μυστήριο. Μετά το μυστήριο το ζευγάρι πηγαίνει στο σπίτι του γαμπρού. Στην είσοδο του σπιτιού, τους περιμένει η μητέρα του γαμπρού κι εκεί λαμβάνει χώρα το λεγόμενο ″μέλωμα″. Σύμφωνα μ’ αυτό το έθιμο, η πεθερά δίνει στη νύφη μέλι και μετά κι εκείνη με τη σειρά της στην πεθερά, για να γλυκάνει η μια την άλλη. Μετά απ’ αυτό και πάλι στην είσοδο του σπιτιού, η νύφη σπάει ένα πιάτο στο πάτωμα καθώς εισέρχεται, για το γούρι.

Κατόπιν τούτου, στο κέντρο που θα γίνει το γλέντι, φτάνει πρώτος ο κουμπάρος, με συνοδεία κλαρίνων και κάθεται στη θέση του με τους παρακούμπαρους (φίλοι του). Μετά από λίγο πηγαίνουν οι νεόνυμφοι και αφού χορέψουν το τραγούδι τους, κόψουν την τούρτα, πιούν σαμπάνια, τότε αρχίζει να παίζει η ορχήστρα και να καλωσορίζει τον κόσμο με τα τραγούδια της τάβλας. Ταυτόχρονα αρχίζουν να σερβίρουν στους καλεσμένους το 1ο πιάτο (μέχρι τότε τίποτα). Μετά, ξεκινά το γλέντι με τους νεόνυμφους και τους γονείς τους. Χορεύουν τους πρώτους χορούς, τα δημοτικά τραγούδια του γάμου και στη συνέχεια αρχίζει το πρόγραμμα για τους καλεσμένους.

Γύρω στη μία, μετά τα μεσάνυχτα, κι ενώ συνεχίζουν τη διασκέδαση, λαμβάνει χώρα ένα άλλο έθιμο, το ″κέρασμα του κουμπάρου″, σύμφωνα με το οποίο οι καλεσμένοι τρώνε αρνί, κρασί και ψωμί, τα οποία κερνά ο κουμπάρος. Την ώρα εκείνη, τα κλαρίνα παίζουν τα τραγούδια του κουμπάρου γύρω από το τραπέζι όπου κάθεται. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία του κεράσματος, τότε σηκώνεται ο κουμπάρος με τους νεόνυμφους και τους παρακούμπαρους και χορεύει (τότε ξεκινά το χορό).

Εικόνες