Κεφαλλονίτικα Μπουρμπουρέλια

Στο νησί μας, στις 21 Νοεμβρίου που είναι τα Εισόδια της Θεοτόκου, οι παλιές συνήθιζαν να φτιάχνουν ένα φαγητό που λέγεται «Μπουρμπουρέλια». Τα μπουρμουρέλια είναι ένα μείγμα από όσπρια και καρπούς (φακές, ρεβίθια, σιτάρι, καλαμπόκι, κουκιά) που προορίζονταν για σπορά. Οι γεωργοί τα πήγαιναν πρώτα στην εκκλησία για να ευλογηθούν από την Παναγία και να έχουν καλή σοδειά. Μετά κρατούσαν λίγα στο σπίτι για να τα μαγειρέψουν και τα υπόλοιπα τα έσπερναν στα χωράφια.

Πολλές, ακόμη και τώρα, φτιάχνουν τα Μπουρμπουρέλια. Μια συνταγή δεν υπάρχει, γιατί κάθε νοικοκυρά τα φτιάχνει όπως της αρέσει. Το σημαντικό είναι να μουλιάσουν τα όσπρια και το σιτάρι αποβραδίς και να μαγειρευτούν όλοι οι καρποί στην ίδια κατσαρόλα, να πάρουν μπούρμπουλα ή να μπουρμπουλιστούν, δηλαδή να βράσουν όλοι μαζί.

Εικόνες