Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος ο Βαπτιστής

Στις 7 Ιανουαρίου γιορτάζει μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της χριστιανοσύνης, ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος ο Βαπτιστής. Τα προσωνύμια που συνοδεύουν το όνομά του δεν του δόθηκαν τυχαία. Ονομάστηκε Πρόδρομος γιατί ήταν εκείνος που πρώτος μίλησε για τον ερχομό του Μεσσία και προετοίμασε τον «δρόμο» για την έλευσή του, και Βαπτιστής γιατί εκείνος συμβολικά βάφτισε τον Ιησού Χριστό. 

Ο Ιωάννης ήταν γόνος του ιερέα Ζαχαρία και της Ελισάβετ -που ήταν συγγενής με την Παναγία. Είχε μόλις έξι μήνες διαφορά με τον Ιησού. Το ζευγάρι απέκτησε παιδί σε μεγάλη ηλικία κατά θεϊκή παραγγελία.  Λεπτομέρειες για το πώς μεγάλωσε ο Ιωάννης ο Πρόδρομος δεν έχουμε. Γνωρίζουμε μόνο ότι ασκήτεψε στην έρημο, τρεφόμενος με άγριο μέλι και ακρίδες, προετοιμάζοντας τον εαυτό του -μέσα από τη νηστεία και την προσευχή- να κηρύξει τον λόγο του Θεού.

 Σε ηλικία 30 ετών βρίσκεται στον Ιορδάνη ποταμό και με το κήρυγμά του προετοιμάζει πλήθος κόσμου για την έλευση του Ιησού, κάνοντας μάλιστα και βάπτισμα μετάνοιας σε όποιον το επιθυμούσε. Προσελκύει κόσμο από όλη την Παλαιστίνη, που σπεύδει να τον ακούσει και να βαπτιστεί. Ανάμεσα στο πλήθος και ο Ιησούς που του ζητάει να τον βαφτίσει. Ο Ιωάννης αρχικά αρνείται, θεωρώντας τον εαυτό του ανάξιο, στη συνέχεια όμως πείθεται από τον Ιησού, που του λέει ότι έτσι πρέπει να γίνει. Το Άγιο Πνεύμα που εμφανίζεται υπό τη μορφή περιστεριού και η θεϊκή φωνή που ακούγεται επικυρώνουν την αρχική υποψία του Ιωάννη ότι ο Ιησούς είναι Υιός Θεού.

Στο κήρυγμά του ο Ιωάννης δεν δίσταζε να στηλιτεύσει την αδικία και την ανηθικότητα των Αρχών εκείνης της εποχής. Κατέκρινε μάλιστα και την εξωσυζυγική σχέση του τετράρχη Ηρώδη Αντύπα με τη γυναίκα του αδερφού του, την Ηρωδιάδα. Το γεγονός αυτό στάθηκε η αιτία για να φυλακιστεί. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του έτυχε ο Ηρώδης Αντύπας να γιορτάσει τα γενέθλιά του. Ζήτησε τότε από τη Σαλώμη, που ήταν από τις καλύτερες χορεύτριες της εποχής, να του χορέψει τον χορό των εφτά πέπλων, δίνοντάς της όρκο πως θα της δώσει ό,τι του ζητήσει. Η Ηρωδιάδα, η μητέρα της, βρήκε την ευκαιρία να απαλλαγεί από τον Ιωάννη που τόσο μισούσε και συμβούλεψε την κόρη της να ζητήσει το κεφάλι του Ιωάννη του Πρόδρομου. Έτσι, ο Ιωάννης ο Πρόδρομος αποκεφαλίστηκε και πέρασε στην ιστορία ως ένας από τους σημαντικότερους αγίους της Εκκλησίας μας.

Το πόσο σημαντικός άγιος είναι γίνεται φανερό και από τις πολλές φορές που γιορτάζεται κατά τη διάρκεια του έτους: στις 7 Ιανουαρίου (σύναξις Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου), στις 24 Φεβρουαρίου (1η & 2η εύρεση της κεφαλής του), στις 25 Μαΐου (3η εύρεση της κεφαλής του), στις 24 Ιουνίου (γενέθλιον του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου), στις 29 Αυγούστου (αποτομή της κεφαλής του), και στις 23 Σεπτεμβρίου (η σύλληψή του από τη μητέρα του Ελισάβετ). Επιπλέον το όνομα Ιωάννης ή Γιάννης είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα αντρικά ονόματα στη χώρα μας. Τέλος, σε σαράντα παροιμίες πρωταγωνιστεί το όνομα Γιάννης, κάνοντας ξεκάθαρη τη ρήση του λαού ότι «Σπίτι δίχως Γιάννη προκοπή δεν κάνει».

 

Εικόνες