Ορθόδοξο και Καθολικό Πάσχα στη Σύρο

Η Σύρος είναι ένα από τα δημοφιλέστερα κυκλαδονήσια και όχι άδικα. Η αρχοντική ομορφιά της, που είναι ένα κράμα ελληνικής και ιταλικής κουλτούρας και αισθητικής, την κάνει να ξεχωρίζει δίνοντάς της ένα ιδιαίτερο χρώμα. Ακόμη και στις μέρες μας, η καθολική ενορία της, που εδρεύει στην Άνω Σύρα, έχει μεγάλη δύναμη. Όμως οι ενορία των Ορθόδοξων καταφέρνει να συνυπάρχει αρμονικά με εκείνη των Καθολικών και αυτό γίνεται ιδιαίτερα φανερό το Πάσχα. Τότε οι δύο ενορίες κάνουν παράλληλους εορτασμούς για τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, κάνοντας έτσι το νησί πόλο έλξης για Έλληνες αλλά και τουρίστες.

Με το ξεκίνημα της Μεγάλης Εβδομάδας οι μυρωδιές από τα εδέσματα που ετοιμάζουν οι νοικοκυρές κατακλύζουν τα σοκάκια του νησιού. Πασχαλινά κουλούρια, τσουρέκια και οι παραδοσιακές γλυκές τυρόπιτες με κατσικίσιο τυρί ετοιμάζονται για το τραπέζι της Λαμπρής. Κάθε μέρα είναι ξεχωριστή και οι πιστοί μπορούν να παρακολουθούν τις λειτουργίες είτε στους ορθόδοξους είτε στους καθολικούς ναούς.

Τη Μεγάλη Τρίτη, οι πιστοί που θέλουν να βιώσουν την κατάνυξη του μαρτυρίου του Ιησού καταφεύγουν  στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στην Ερμούπολη. Εκεί, η μεικτή χορωδία ψάλλει το ιδιαίτερο τροπάριο της Κασσιανής. Τη Μεγάλη Πέμπτη τα κορίτσια του νησιού ξεχύνονται στους αγρούς για να μαζέψουν αγριολούλουδα, βιολέτες και λεμονανθούς για το στόλισμα του Επιταφίου. Μετά τα Δώδεκα Ευαγγέλια οι γυναίκες του νησιού μαζεύονται στις ορθόδοξες ενορίες και μοιρολογώντας στολίζουν τους Επιταφίους. Ο στολισμός των καθολικών Επιταφίων γίνεται το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής.

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής τρεις ορθόδοξοι Επιτάφιοι ξεκινούν από τις εκκλησίες της Μητρόπολης, της Κοίμησης της Θεοτόκου και του Αγίου Νικολάου και καταλήγουν στην πλατεία Μιαούλη, μπροστά από το Δημαρχείο. Εκεί, γίνεται κοινή δέηση υπό τους ήχους της μπάντας του Δήμου και τις ψαλμωδίες της χορωδίας του Αγίου Νικολάου. Στην Άνω Σύρο γίνεται περιφορά του καθολικού Επιταφίου του Σαν Τζώρτζη και του Αγίου Σεβαστιανού.

Η Ανάσταση είναι κοινή για Ορθόδοξους και Καθολικούς. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου αμέτρητα βεγγαλικά φωτίζουν τον σκοτεινό ουρανό του νησιού και οι χαρμόσυνες μελωδίες ακούγονται από όλους τους ναούς. Οι μπάντες και οι χορωδίες δεν λείπουν από τους εορτασμούς και δίνουν μια ξεχωριστή μελωδική νότα στην πιο σημαντική στιγμή της Ορθοδοξίας. Μετά την Ανάσταση οι Καθολικοί περιφέρουν το άγαλμα του Ιησού στα σοκάκια της Άνω Σύρας.

 

Εικόνες