Πύρρος Δήμας

Ο Πύρρος Δήμας είναι ολυμπιονίκης της άρσης βαρών που κέρδισε τρία χρυσά μετάλλια και ένα χάλκινο. 

Γεννήθηκε  το 1971 στη Χειμάρρα της Βορείου Ηπείρου. Ξεκινά την ενασχόλησή του με την άρση βαρών σε ηλικία 8 ετών. Έρχεται στην Ελλάδα το 1989 μαζί με την οικογένειά του και εντάσσεται σύντομα στο δυναμικό της Εθνικής Ομάδας. Παράλληλα σπουδάζει Γεωπονία και Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Το πρώτο του χρυσό μετάλλιο το κερδίζει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, στην κατηγορία των 82,5 κιλών. Ακολουθεί χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996 κι έπειτα στο Σίδνεϋ το 2000. Δε σταματά όμως να αγωνίζεται και σε μικρότερες διοργανώσεις, καταφέρνοντας έτσι να κερδίσει τρεις παγκόσμιους τίτλους το 1993, το 1995 και το 1998 και έναν ευρωπαϊκό το 1995. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2004 -όπου κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο- αποφασίζει να αποσυρθεί, έχοντας σοβαρούς τραυματισμούς που τον ταλαιπωρούν. Έναν χρόνο αργότερα βραβεύεται στην Κωνσταντινούπολη από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Άρσης Βαρών ως ο καλύτερος αθλητής του αιώνα. Το 2008 εκλέγεται πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών. Για την προσφορά του στον αθλητισμό του δόθηκε η θέση του Ταγματάρχη πεζικού του ελληνικού στρατού.

Το 2012 αποφασίζει να ασχοληθεί με τα κοινά, συμμετέχοντας στις εκλογές ως βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. 

Ήταν παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Αναστασία Σδούγκου, την οποία έχασε το 2018 από καρκίνο. Μαζί της απέκτησε τέσσερα παιδιά. Μετά τον θάνατο της γυναίκας του αποφάσισε να αποδεχτεί τη θέση του προπονητή της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών και πλέον διαμένει στο Σικάγο.

Εικόνες