Άνδρος

Σε δυόμιση ώρες από το λιμάνι της Ραφήνας φτάνεις στην Άνδρο, ένα νησί που συνδυάζει τα ξηρά τοπία των Κυκλάδων με την πυκνή βλάστηση των βουνών της Αττικής. Το νησί αυτό ικανοποιεί κάθε επισκέπτη: Πανέμορφες παραλίες, μονοπάτια σε κατάφυτες πλαγιές, ορεινά χωριά με τρεχούμενα νερά και καταρράκτες, νόστιμο φαγητό και νυχτερινή ζωή. Ας δούμε λοιπόν 5+1 λόγους για να επισκεφτείς την Άνδρο:

  1. Φυσικά οι παραλίες της. Οι παραλίες της Άνδρου είναι πολλές και είναι σίγουρο ότι δε θα προλάβεις όλες να τις δεις. Οι περισσότερες είναι οργανωμένες, αλλά πάντα υπάρχουν και κομμάτια χωρίς οργάνωση. Οι πιο απάνεμες, με ρηχά νερά και αμμουδιά εντοπίζονται στα δυτικά του νησιού. Είναι ο Άγιος Πέτρος, η Χρυσή Άμμος, το Μπατσί, ο Χαλκολιμνιώνας, οι Αποθήκες κ.ά. Στην ανατολική πλευρά βρίσκονται οι παραλίες που είναι πιο βραχώδεις, με βαθιά διάφανα νερά και αρκετές φορές ψιλό βότσαλο. Η πρόσβαση είναι πιο δύσκολη αλλά αξίζει τον κόπο. Οι παραλίες αυτές είναι: Της γριάς το πήδημα, Ζορκός, Συνέτι, Γυάλια, Άχλα, Βόρη κ.ά. 
  2. Τα κατάφυτα μονοπάτια. Όποια εποχή κι αν επισκεφτείς την Άνδρο πρέπει οπωσδήποτε να περπατήσεις μια από τις περιπατητικές διαδρομές που είναι καλά διατηρημένες και σηματοδοτημένες από τους τοπικούς συλλόγους. Μέσα από δάση πλατάνων, βελανιδιών, καρυδιών και συκιών ή κατά μήκος ανεμοδαρμένων πλαγιών,  τα πολυάριθμα μονοπάτια της Άνδρου είναι στην πλειοψηφία τους λιθόστρωτα και παλαιότερα εξυπηρετούσαν τις μετακινήσεις ανάμεσα σε οικισμούς. Μερικά από αυτά είναι το μονοπάτι που φτάνει στον καταρράκτη της Πυθάρας, η κυκλική διαδρομή στο χωριό Μένητες και στην Άρνη, η διαδρομή Βουρκωτή-παραλία Άχλα, η διαδρομή των νερόμυλων στους Φρουσαίους κ.ά. Τα πολλά τρεχούμενα νερά και η πυκνή βλάστηση σε κάνουν για λίγο να μην πιστεύεις ότι βρίσκεσαι σε ένα νησί των Κυκλάδων.
  3. Ο αρχοντικός οικισμός της Άνδρου. Πριν φτάσεις στον οικισμό από ψηλά διακρίνονται οι κεραμοσκέπαστες σκεπές των αρχοντικών κι αμέσως καταλαβαίνεις ότι η αρχιτεκτονική των Κυκλάδων δεν έχει θέση εδώ. Η περιπλάνηση στα σοκάκια της πόλης θα σε οδηγήσει στην πλατεία του Αφανή Ναύτη, στο Ενετικό Κάστρο, στα μουσεία -ναυτικό, αρχαιολογικό και σύγχρονης τέχνης-  και θα έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις από μακριά τον φάρο Τουρλίτη, που καταλαμβάνει μόνος του μια ολόκληρη βραχονησίδα. Η μυρωδιά από τα αμυγδαλωτά που ψήνουν τα ζαχαροπλαστεία θα σου σπάσει τη μύτη και επιβάλλεται να τα δοκιμάσεις, μιας και είναι τα παραδοσιακά γλυκά του νησιού.
  4. Το ορεινά χωριά της Άνδρου είναι πολλά και τα περισσότερα κατοικούνται όλο τον χρόνο. Περιτριγυρισμένα από πυκνή βλάστηση, ποτάμια και ρυάκια προσφέρουν δροσιά τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Μην παραλείψεις να επισκεφτείς τους Μένητες και να φας ντόπιο κρέας σε μια από τις ταβέρνες τους, τον Πιτροφό με το Μουσείο Ελιάς, τα Αποίκια με την ιαματική πηγή της Σάριζας, τον Βραχνό και τους Κατακαλαίους από όπου θα απολαύσεις τη θέα των κάμπων και του Αιγαίου πελάγους.
  5. Τα κέντρα του νησιού είναι τέσσερα και το καθένα από αυτά προσφέρει διαφορετικές εμπειρίες. Εκτός από τη Χώρα υπάρχουν το Γαύριο, που είναι το λιμάνι και κατάλληλη βάση για να επισκεφτείς τις πιο όμορφες παραλίες, το Μπατσί, που είναι γνωστό για την απάνεμη παραλία του και τη νυχτερινή ζωή, και το Κόρθι με τις υπέροχες περιπατητικές διαδρομές. 
  6. Τα διάσημα φεστιβάλ της Άνδρου. Το Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου γίνεται κάθε καλοκαίρι και συγκεντρώνει πλήθος μουσικών, θεατρικών και εικαστικών εκδηλώσεων. Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί και το Andros on Foot Festival (Φεστιβάλ Πεζοπορίας Άνδρου), που σκοπό έχει να προσελκύσει περιπατητές από όλο τον κόσμο.