Η ημέρα των Φώτων στη Λευκάδα και το βάφτισμα των πορτοκαλιών

Ένα ιδιαίτερο έθιμο αναβιώνει μέχρι και στις μέρες μας στην όμορφη Λευκάδα. Την ημέρα των Φώτων παραδοσιακά ρίχνουμε τον σταυρό στη θάλασσα για να αγιασθούν τα ύδατα. Στα παγωμένα νερά βουτάνε και πολλοί νέοι για να πιάσουν τον σταυρό. Στη Λευκάδα την ώρα που ο πάτερ ρίχνει τον σταυρό, οι πιστοί που παρακολουθούν στην προβλήτα ρίχνουν, «βαπτίζουν», μέσα στη θάλασσα τρία πορτοκάλια που τα έχουν δέσει με σπάγκο. Τα πορτοκάλια αυτά μετά τα παίρνουν στο σπίτι τους και θεωρούνται ευλογημένα.

Παλιότερα κάποια τα έτρωγαν και κάποια τα τοποθετούσαν στο εικονοστάσι και τα κρατούσαν εκεί μέχρι την επόμενη χρονιά. Τις φλούδες από τα πορτοκάλια που έτρωγαν δεν τις πετούσαν αλλά τις έκαιγαν στη φωτιά του σπιτιού. Λέγεται ότι τα πορτοκάλια που τοποθετούσαν στο εικονοστάσι δε μούχλιαζαν επειδή ήταν αγιασμένα από το νερό. Την επόμενη χρονιά τα πετούσαν μέσα στη θάλασσα και έπαιρναν σπίτι τους τα καινούργια. Όμως οι ναυτικοί τα κρατούσαν και όταν είχε τρικυμία τα έριχναν μέσα στη θάλασσα γιατί θεωρούσαν ότι έτσι θα σταματούσε η θαλασσοταραχή.

Το έθιμο λένε ότι μπορεί να ξεκίνησε την εποχή της Βενετοκρατίας. Τότε στη Λευκάδα υπήρχαν πολύ μεγάλες εκτάσεις με εσπεριδοειδή. Οι γαιοκτήμονες και οι ευγενείς συνήθιζαν να πετάνε πορτοκάλια μέσα στη θάλασσα την ημέρα του Αγιασμού των υδάτων για να πάει καλά η σοδειά τους.

Στις μέρες μας το έθιμο συνεχίζεται κάθε χρονιά και τα πορτοκάλια θεωρούνται ευλογία για κάθε σπίτι.

Εικόνες