Ελένη Σκούρα

Η Ελένη Σκούρα ήταν πολιτικός και δικηγόρος. Έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 1953. Η δυναμική συμμετοχή της στο κοινοβούλιο είχε ως αποτέλεσμα το όνομά της να συνδεθεί με σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Γεννήθηκε το 1896 στον Βόλο. Το πλήρες όνομά της ήταν Ελένη Παπαχρήστου Σκούρα. Το 1915 μετακομίζει στη Θεσσαλονίκη με την οικογένειά της. Αρχικά σπουδάζει φωνητική και παντρεύεται τον δικηγόρο Δημήτρη Σκούρα. 

Έντονα πολιτικοποιημένη και με ζωηρό ενδιαφέρον για τα κοινά εμπλέκεται στη δράση συλλόγων και σωματείων. Σημαντική είναι η συνεισφορά της κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου και της γερμανικής Κατοχής, όπου είναι επικεφαλής της «Φανέλας του στρατιώτη», αναπτύσσοντας σημαντική επικουρική δράση για τη στήριξη των ελληνικών στρατευμάτων. 

Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας αποφασίζει να σπουδάσει και η ίδια στη Νομική, το 1950. Ολοκληρώνει τις σπουδές της και ξεκινά να ασκεί τη δικηγορία μαζί με τον σύζυγό της. Παράλληλα ιδρύει το «Ίδρυμα Απόρων Κορασίδων», που προσφέρει υποστήριξη σε κοπέλες οικονομικά αδύναμες, βοηθώντας τις να σπουδάσουν και να βρουν κάποια εργασία.

Η συμμετοχή των γυναικών στις βουλευτικές εκλογές του 1952 δεν προλαβαίνει να γίνει πραγματικότητα, λόγω της έλλειψης των κατάλληλων εκλογικών καταλόγων. Έτσι, η Ελένη δεν δηλώνει υποψηφιότητα παρόλο που το θέλει πολύ. Η ευκαιρία θα της δοθεί έναν χρόνο αργότερα, το 1953, όταν πεθαίνει ξαφνικά ο βουλευτής του Ελληνικού Συναγερμού Βασίλειος Μπακονίκας. Στις εκλογές για την ανάδειξη αναδόχου της θέσης του η Ελένη Σκούρα συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους και γίνεται η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής, δημιουργώντας αμηχανία στον αντρικό πληθυσμό της Βουλής για την προσφώνησή της. 

Στα τρία χρόνια που ήταν βουλευτής συμμετείχε ενεργά στις συνεδριάσεις της Βουλής δίνοντας ιδιαίτερη σημασία σε θέματα που αφορούσαν τα δικαιώματα των γυναικών. Κατά τη διάρκεια της θητείας της και χάρη σε δική της παρέμβαση καταργήθηκε η διάταξη που υποχρέωνε του χωροφύλακες να παντρεύονται μετά το 33ο έτος της ηλικίας τους. Επίσης η ίδια εισηγήθηκε την κατάργηση της βασιλικής Χωροφυλακής και την ίδρυση της Αστυνομίας πόλεων.

Έφυγε από τη ζωή το 1991, πλήρης ημερών, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

 

Εικόνες