Έλλη Παπαεμμανουήλ

Η Έλλη Παπαεμμανουήλ είναι γενετίστρια-βιολόγος που ανακάλυψε το γονίδιο το οποίο είναι υπεύθυνο για την παιδική λευχαιμία. Συνεργαζόμενη με κορυφαία ερευνητικά κέντρα, συνεχίζει την έρευνά της για την παιδική λευχαιμία αλλά και για τη γενετική προδιάθεση του καρκίνου.

Αποφοίτησε το 2004 από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και συνέχισε με υποτροφία τις σπουδές της, κάνοντας τη διδακτορική διατριβή της στο Ίδρυμα Έρευνας κατά του καρκίνου στο Λονδίνο. Στη συνέχεια, από το 2010 έως το 2014, εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Wellcome Trust Sanger Institute του Κέιμπριτζ. Εκεί διενεργήθηκε το σημαντικότερο κομμάτι της έρευνάς της, καθώς συσχέτισε για πρώτη φορά κληρονομικές μεταλλάξεις που προδιαθέτουν για την παιδική λευχαιμία και εντόπισε τη διαδικασία με την οποία εξελίσσεται. Ακόμη, εξετάζοντας δείγματα από ασθενείς που έπασχαν από οξεία μυελογενή λευχαιμία, διαπιστώθηκε ότι η ασθένεια χωρίζεται τελικά σε 11 υποομάδες που κάθε μία από αυτές ανταποκρίνεται σε διαφορετική θεραπεία. 

Τα αποτελέσματα της έρευνάς της δημοσιεύτηκαν το 2016 στο περιοδικό New England Journal of Medicine και στο 21ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αιματολογίας στην Κοπεγχάγη, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι γονιδιακές μεταλλάξεις είναι υπεύθυνες για το 70% των διαφορών στην εξέλιξη της λευχαιμίας. 

Με στόχο να συλλέξει τον μεγαλύτερο δυνατό όγκο δειγμάτων για την έρευνά της, συντονίζει ερευνητικά κέντρα σε περισσότερες από 30 χώρες. Από το 2014 εργάζεται ως junior team leader στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και ως επίκουρη καθηγήτρια στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center. 

Στόχος της είναι να δημιουργήσει τα κατάλληλα διαγνωστικά τεστ που θα μπορούν να προβλέπουν την πορεία των μεταλλάξεων ώστε να είναι δυνατή η παροχή εξατομικευμένης θεραπευτικής αγωγής.

 

Εικόνες