Ένα πέτρινο γεφύρι με μεγάλη ιστορία

Η χώρα μας είναι στολισμένη με πολλά γεφύρια που φτιάχτηκαν σε εποχές παλιές. Γεφύρια πέτρινα, τοξωτά. Γεφύρια στοιχειωμένα, που χρειάστηκε να θυσιαστεί μια όμορφη κόρη για να στεριώσουν. Μύθοι και θρύλοι γύρω από αυτά δίνουν μια εικόνα μαγική, υπερφυσική, θα μπορούσαμε να πούμε.

Συνήθως τα πέτρινα γεφύρια αποτελούν πλέον μονάχα αξιοθέατα. Όμως υπάρχει ένα γεφύρι που χτίστηκε πολύ παλιά και χρησιμοποιείται ακόμη και στις μέρες μας. Η Γέφυρα της Μαυροζούμαινας, όπως είναι η ονομασία της, χτίστηκε το 369 π.Χ και βρίσκεται έξω από τo Νεοχώρι Μεσσηνίας. Η γέφυρα ένωνε την πεδιάδα με την Αρχαία Μεσσήνη. Το κατώτατο μέρος και τα θεμέλια φαίνεται ότι είναι τμήματα της αρχαίας γέφυρας, γιατί είναι χτισμένα με ορθογώνιους λίθους όπως και τα τείχη της Αρχαίας Μεσσήνης.

Την ονομασία της τη χρωστάει στη σύζυγο κάποιου στρατηγού Μαυροζούμη, η οποία έδωσε χρήματα για να γίνει η ανακατασκευή της γέφυρας τον 12ο ή τον 13ο αιώνα μ.Χ. Μια δεύτερη ανακατασκευή, που πιθανόν μας δίνει τη σημερινή μορφή του κτίσματος, έγινε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Διαφωτιστική είναι η επιγραφή που γράφει ότι τα χρήματα είχαν δοθεί από τον Σινάν Σουμπασίου Καρίτενου.

Όμως το γεγονός που κάνει αυτό το γεφύρι τόσο ιδιαίτερο δεν είναι μόνο η παλαιότητά του αλλά και η αρχιτεκτονική του. Είναι χτισμένο πάνω από το ρέμα της Μαυροζούμαινας, παλαιότερα όμως περνούσαν από εκεί δυο ποταμοί, ο Άμφιτος και η Λευκασιά. Αυτό ίσως εξηγεί και το περίεργο σχήμα του που μοιάζει με Υ. Είναι δείγμα πρωτοποριακής, για την εποχή του, αρχιτεκτονικής. Οι εννέα καμάρες που έχει επιτρέπουν στο νερό των ποταμών να περνάει ανενόχλητο.

Σήμερα η γέφυρα είναι ασφαλτοστρωμένη και αποτελεί το παλαιότερο πετρόχτιστο γεφύρι που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη. Μετά από τόσους αιώνες διαρκούς χρήσης στέκει αγέρωχο συνεχίζοντας να ενώνει τρεις δρόμους αλλά και το παρελθόν με το μέλλον.

Εικόνες