Η τραγική ιστορία της Γερακίνας

Το τραγούδι της Γερακίνας, που είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα, κρύβει από πίσω του μια αληθινή τραγική ιστορία που διαδραματίστηκε κατά την Τουρκοκρατία στη Νιγρίτα Σερρών.

Η Γερακίνα ήταν υπαρκτό πρόσωπο και γεννήθηκε το 1854 στη συνοικία Τσουκαλάδες, στη Νιγρήτα Σερρών. Μεγαλώνοντας έγινε ιδιαίτερα αγαπητή από τους συντοπίτες της, χάρη στον ευγενικό και καλοσυνάτο χαρακτήρα της. Ήταν ξακουστή για την ομορφιά της, με αποτέλεσμα να θέλουν να την κάνουν γυναίκα τους πολλοί νέοι του χωριού. Όμως η καρδιά της ήταν δοσμένη στον Τριαντάφυλλο, κι εκείνος έχει τα ίδια συναισθήματα με εκείνη.

Το τραγικό γεγονός συνέβη όταν η Γερακίνα ήταν 16 χρονών. Τότε, ένα μεσημέρι, πήγε να πάρει νερό από το πηγάδι της γειτονιάς. Έριξε τον κουβά μέσα αλλά έχασε την ισορροπία της και έπεσε στο πηγάδι και η ίδια. Οι φωνές της κινητοποίησαν τους γείτονές της που έτρεξαν να δουν τι συμβαίνει. Ανάμεσά τους και ο Τριαντάφυλλος, που έπεσε μέσα στο πηγάδι με σχοινί για να τη σώσει. Δυστυχώς όμως, μετά από πολλή ώρα, δεν τα κατάφερε και την έβγαλε από το πηγάδι νεκρή. Η παράδοση λέει ότι και ο Τριαντάφυλλος πέθανε μετά από λίγο καιρό από τη θλίψη του.

Η ιστορία αυτή ταξίδεψε από στόμα σε στόμα, από γενιά σε γενιά μέσα στους αιώνες ώσπου έγινε τραγούδι στα χείλη του λαού και άρχισε να τραγουδιέται και να χορεύεται σε όλη την Ελλάδα. Παρόλο που κρύβεται μια τόσο τραγική ιστορία πίσω από αυτό το τραγούδι ο ρυθμός του είναι εύθυμος και οι στίχοι του δεν αποκαλύπτουν το θλιβερό τέλος που είχε η Γερακίνα, παρά μόνο εξιστορούν το γεγονός και εκφράζουν την πρόθεση του νέου να την παντρευτεί αφού τη σώσει.

 

Κίνησε η Γερακίνα για νερό

κρύο να φέρει.

Ντρούγκου ντρούγκου

ντρουγκ ντρουγκ ντρουγκ

τα βραχιόλια της βροντούν.

 

Κι έπεσε μες στο πηγάδι

κι έβγαλε φωνή μεγάλη.

Ντρούγκου ντρούγκου

ντρουγκ ντρουγκ ντρουγκ

τα βραχιόλια της βροντούν.

 

Κι έτρεξε ο κόσμος όλος

κι έτρεξα κι εγώ ο καημένος.

Ντρούγκου ντρούγκου

ντρουγκ ντρουγκ ντρουγκ

τα βραχιόλια της βροντούν.

 

Γερακίνα θα σε βγάλω

και γυναίκα θα σε πάρω.

Ντρούγκου ντρούγκου

ντρουγκ ντρουγκ ντρουγκ

τα βραχιόλια της βροντούν.

Εικόνες