Ο βίος του Αγίου Γεωργίου

Ο άγιος Γεώργιος είναι ένας από τους πιο γνωστούς αγίους της ορθόδοξης και καθολικής εκκλησίας. Στην Ελλάδα το όνομα Γεώργιος είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Η μνήμη του Αγίου τιμάται στις 23 Απριλίου ή αν το Πάσχα πέφτει αργότερα, τη δεύτερη μέρα του Πάσχα.

Ο άγιος Γεώργιος χαρακτηρίζεται Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος. Γεννήθηκε μεταξύ 275 και 280 μ.Χ. στη Βιθυνία της Νικομήδειας. Ο πατέρας του, ο Γερόντιος, καταγόταν από την Καππαδοκία και ήταν αξιωματούχος στην υπηρεσία του Αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Η μητέρα του, η Πολυχρονία, καταγόταν από τη Λύδδα της Παλαιστίνης. Οι γονείς του είχαν βαπτισθεί χριστιανοί, κι έτσι ο άγιος Γεώργιος διδάχτηκε από μικρός τη χριστιανική πίστη.

Όταν ήταν ακόμη νεαρός ο πατέρας του έφυγε από τη ζωή. Τότε η μητέρα του τον πήρε και μετακόμισαν στη γενέτειρά της. Εκεί ο άγιος Γεώργιος ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στον ρωμαϊκό στρατό. Σύντομα διακρίθηκε για την ανδρεία και την τόλμη του, τον ηθικό και ακέραιο χαρακτήρα του. Κατέκτησε τα αξιώματα του Τριβούνου, του Δούκα και του Κόμη, και κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο έμπιστους στρατηγούς στο πλάι του αυτοκράτορα Διοκλητιανού.

Ο άγιος Γεώργιος κρατούσε την πίστη του κρυφή, γιατί εκείνον τον καιρό ήταν πολλοί οι διωγμοί που γινόντουσαν ενάντια στους χριστιανούς. Από την καίρια θέση μάλιστα που κατείχε πολλές φορές βοηθούσε χριστιανούς που είχαν την ανάγκη του. Όταν όμως ξεκίνησαν οι συστηματικοί διωγμοί, το 303 μ.Χ, ο άγιος Γεώργιος αρνήθηκε να συμμετέχει και να εκτελέσει τις διαταγές του Διοκλητιανού. Αντίθετα, προσπάθησε να τον μεταπείσει αποκαλύπτοντας συνάμα την πίστη του. Ο Διοκλητιανός διέταξε τον βασανισμό του αγίου Γεωργίου μέχρι να αλλαξοπιστήσει. Παρά τα φρικτά βασανιστήρια ο άγιος Γεώργιος δεν υπέκυψε και αποκεφαλίστηκε στις 23 Απριλίου του 303 μ.Χ στη Νικομήδεια. Τις ίδιες μέρες μαρτύρησε και η μητέρα του, που αρνήθηκε να απαρνηθεί την πίστη της.

Ο άγιος Γεώργιος θεωρείται προστάτης του ελληνικού στρατού ξηράς, καθώς ο βίος του υπήρξε κατεξοχήν στρατιωτικός. Σε πολλές περιοχές της χώρας μας τον δοξάζουν και τον επικαλούνται και ως προστάτη της γεωργίας. Τέλος, τιμάται ως ο Άγιος που προστατεύει την Αγγλία.  

Εικόνες