Οι Εύζωνοι και η σημασία της στολής τους

Η ιστορία της προεδρικής φρουράς, που είναι άγρυπνος φρουρός του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη και του Προεδρικού Μεγάρου, χάνεται στον χρόνο. Η ίδρυσή της έγινε το 1868 για να αποτελέσει ένα μάχιμο και τελετουργικό σώμα του μόνιμου στρατού ξηράς, με την ονομασία «Άγημα». Το σώμα αυτό, με την άριστη εκπαίδευση των επίλεκτων μελών του, σκοπό είχε να γίνει παράδειγμα για τους νέους που κατατάσσονταν στον στρατό.

Οι Εύζωνοι, όπως ονομάζεται η Προεδρική φρουρά, έχουν ως καθήκον να φυλάσσουν το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, το Προεδρικό Μέγαρο και την πύλη του Στρατοπέδου της Προεδρικής Φρουράς. Επίσης είναι υπεύθυνοι για την έπαρση και την υποστολή της ελληνικής σημαίας στον ιερό βράχο της Ακρόπολης κάθε Κυριακή αλλά και τις επίσημες αργίες του κράτους. Τέλος, κάθε Κυριακή στις 11 το πρωί το Άγημα των Ευζώνων παρελαύνει από το στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη για να πραγματοποιηθεί η πανηγυρική αλλαγή φρουράς. Τα μέλη του είναι εθελοντές του Στρατού Ξηράς και για να επιλεγούν χρειάζεται να περάσουν μέσα από μία δύσκολη και επίπονη διαδικασία. Βασική προϋπόθεση για να επιλεγεί κάποιος ως Εύζωνας είναι το ύψος του να ξεπερνά το 1, 87 μ.

Οι Εύζωνοι ή αλλιώς Τσολιάδες είναι υποχρεωμένοι να στέκονται ακίνητοι για μια ώρα. Η μόνη κίνηση που τους επιτρέπεται είναι να ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους. Δουλεύουν κατά ζεύγη για να επιτυγχάνεται ο τέλειος συγχρονισμός των τελετουργικών κινήσεών τους. Η εκπαίδευση τους διαρκεί έναν μήνα και είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, μαζί με τους ακίνητους Εύζωνους, βρίσκεται και ένας φαντάρος, υπεύθυνος για τη διαφύλαξη των Ευζώνων από τους συχνά ενοχλητικούς περαστικούς και τουρίστες.

Η στολή

Ως επίσημη στολή των Ευζώνων έχει επιλεγεί η ενδυμασία που φορούσαν οι πολεμιστές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Η στολή αυτή αλλάζει βέβαια ανάλογα με την εποχή και οι Εύζωνοι έχουν χειμωνιάτικη και καλοκαιρινή ενδυμασία, που είναι η στολή των Βαλκανικών Πολέμων. Άλλες στολές που μπορεί να φορέσουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους είναι η επίσημη στολή των Κρητών, των Ποντίων και του Μακεδονικού Αγώνα.

Η στολή τους είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, χρονοβόρα και κοστοβόρα. Ένας εξειδικευμένος ράφτης αναλαμβάνει την προετοιμασία της. Λέγεται ότι χρειάζονται 80 μέρες για να ολοκληρωθεί μία στολή. Αποτελείται από πολλά μέρη: Τη γνωστή φουστανέλα, το καπέλο, το πουκάμισο, το περίτεχνα κεντημένο γιλέκο, τη θήκη για τα φυσίγγια, τις περικνημίδες, μάλλινες κάλτσες και βέβαια τα κόκκινα δερμάτινα τσαρούχια. Η φουστανέλα, φτιαγμένη από 30 μέτρα υφάσματος, έχει 400 πιέτες που συμβολίζουν τα 400 χρόνια σκλαβιάς των Ελλήνων υπό τον Οθωμανικό ζυγό. Το λευκό χρώμα της φουστανέλας αλλά και του πουκάμισου συμβολίζει την αγνότητα των αγώνων των Ελλήνων. Το κόκκινο καπέλο (φάριον) συμβολίζει το αίμα των Ελλήνων που χύθηκε και το μαύρο θύσανο το πένθος και τα δάκρυα. Τέλος το τσαρούχι, που είναι φτιαγμένο από κόκκινο σκληρό δέρμα, ζυγίζει περίπου 3 κιλά και έχει 120 καρφιά, που παράγουν τον χαρακτηριστικό ήχο κάθε αλλαγής φρουράς. Η παράδοση λέει ότι στη μεγάλη φούντα του τσαρουχιού κρύβονται λεπίδες, για τη χρήση τους σε μάχες σώμα με σώμα.

 

Εικόνες