Τα Μερομήνια και η ερμηνεία τους

Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι είχαν αγωνία για το μέλλον και διαρκώς προσπαθούσαν να το προβλέψουν. Η κίνηση των σύννεφων, το πέταγμα των πουλιών, το φύσημα του ανέμου μπορούσαν να ερμηνευθούν ως καλοί ή κακοί οιωνοί. Πλήθος μαντείων αναλάμβανε να δώσει διφορούμενους χρησμούς σε ανθρώπους που έψαχναν ένα σημάδι που να τους αποκαλύπτει τα μελλούμενα. Μέσα σε όλα αυτά και η προσπάθειά τους να προβλέψουν τον καιρό ολόκληρης της χρονιάς. Κι αν αυτό στις μέρες μας μας φαίνεται υπερβολή, ας αναλογιστούμε τον άνθρωπο εκείνης της εποχής που εξαρτιόταν από τις καιρικές συνθήκες σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του (γεωργική παραγωγή, ταξίδια, εμπορικά ταξίδια, πολεμικές αναμετρήσεις κ.ά).

Με τη μακρόχρονη παρατήρηση του καιρού και των άστρων κατέληξαν σε ένα μοντέλο ετήσιας πρόβλεψης του καιρού, τα γνωστά «Ημερομήνια» ή «Μερομήνια», μια πρακτική που ακολουθούν μέχρι και στις μέρες μας πολλοί άνθρωποι στην επαρχία. Η λέξη προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων ημέρα και μήνας, δίνοντας μας μια πρώτη γεύση για το πώς γίνεται η πρόβλεψη του καιρού. Η διαδικασία, όπως έφτασε στις μέρες μας μέσω της λαϊκής παράδοσης, έχει ως εξής:

Από την 1-12 Αυγούστου ή από τις 14-25 Αυγούστου ή κατ’ άλλους μετά την όγδοη πανσέληνο του έτους γίνεται παρατήρηση των καιρικών φαινομένων σε μια περιοχή. Ο καιρός κάθε μέρας αντιστοιχεί σε έναν μήνα του έτους, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο. Οι αλλαγές του καιρού μέσα στη μέρα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν, καθώς αντιστοιχούν στις μέρες του εκάστοτε μήνα.

Οι προβλέψεις είναι γενικές και περιγράφουν τις συνθήκες που θα επικρατήσουν κάθε μήνα. Έτσι, όταν κάποια μέρα από τα Ημερομήνια είναι ηλιόλουστη έτσι θα κυλήσει και ο μήνας που της αντιστοιχεί. Αν μια μέρα έχει αέρα, ο καιρός θα είναι άστατος. Αν μια μέρα παρατηρήσουμε άσπρα σύννεφα τότε ο μήνας θα είναι βροχερός, κι αν τα σύννεφα τρέχουν τότε θα πέσει χιόνι. Τέλος, τα σκούρα σύννεφα μας προειδοποιούν για έναν ιδιαίτερα κρύο μήνα.

 

Εικόνες