Αλέξανδρος Κουμουνδούρος

Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος ήταν σημαντικός πολιτικός που πολιτεύτηκε στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Εκλέχτηκε 10 φορές πρωθυπουργός, 18 φορές υπουργός και 2 φορές πρόεδρος της Βουλής.

Γεννήθηκε το 1815 στο χωριό Κάμπος Αβίας. Ήταν γιος του αγωνιστή Σπυρίδωνα Κουμουνδουράκη. Όταν το Ναύπλιο απελευθερώνεται μετακομίζει εκεί με την οικογένειά του και ολοκληρώνει το Γυμνάσιο. Στη συνέχεια μεταβαίνει στην Αθήνα και εγγράφεται στη Νομική σχολή Αθηνών. Αναγκάζεται να διακόψει τις σπουδές του για να πολεμήσει στον Κρητικό Αγώνα. Παίρνει το πτυχίο του το 1846 και έναν χρόνο αργότερα διορίζεται αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας. 

Η καριέρα του στη δικηγορία θα διαρκέσει μέχρι το 1850, όπου και αποφασίζει να ασχοληθεί με την πολιτική. Εκλέγεται βουλευτής Μεσσηνίας και αλλάζει το επώνυμό του από Κουμουνδουράκης σε Κουμουνδούρος. Ακολούθησαν ακόμη 17 εκλογές του, διατελώντας υπουργός Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Εξωτερικών, Παιδείας και Εκκλησιαστικών. Έγινε γνωστός για τις ρητορικές του ικανότητες και τη μετριοπαθή πολιτική του, πράγμα που ίσως τον οδήγησε στην πρωθυπουργική εκλογή του το 1865. Έκτοτε, και μέχρι το 1882, υπηρέτησε για δέκα φορές το πρωθυπουργικό αξίωμα. 

Κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας διαχειρίστηκε φλέγοντα ζητήματα, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην εξωτερική πολιτική. Μερικά από αυτά είναι η ειρηνική προσάρτηση της Θεσσαλίας και μέρους της Ηπείρου στην Ελλάδα, το Κρητικό ζήτημα, ρύθμιση της φορολογίας, περιορισμός της ληστείας σε στεριά και θάλασσα. Επίσης φρόντισε να απαλλοτριώσει εκτάσεις γης και να τις διαμοιράσει σε ακτήμονες. 

Πέθανε τον Φεβρουάριο του 1883 στην Αθήνα.

 

Εικόνες