Κώστας Καζάκος

Ο Κώστας Καζάκος ήταν ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρικός παραγωγός. Ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική και διετέλεσε βουλευτής Επικρατείας κατά τα έτη 2007-2012.

Γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας στις 29 Μάϊου του 1935. Οι πολιτικές πεποιθήσεις του πατέρα του τον κατέστησαν καταδιωκόμενο κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Έτσι, ο Καζάκος μαζί με τη μητέρα του και τα αδέρφια του μετακομίζουν στην Αθήνα το 1948. Επειδή αναγκάζεται να δουλεύει παράλληλα για να ενισχύσει το οικογενειακό εισόδημα, τελειώνει το νυχτερινό Λύκειο Παγκρατίου το 1952. Έναν χρόνο αργότερα εγγράφεται στην Κινηματογραφική Σχολή του Λυκούργου Σταυράκου και σπουδάζει δίπλα σε διάσημους δασκάλους της εποχής όπως ο Κάρολος Κουν. Σύντομα ο δάσκαλός του αναγνωρίζει το ταλέντο του και τον παίρνει μαζί του στο Θέατρο Τέχνης όπου και συμμετέχει σε πλήθος παραστάσεων.

Πρωτοεμφανίζεται στο θέατρο με το έργο Ο κύκλος με την κιμωλία. Συνέχισε ως μέλος του θιάσου Κουν με έργα όπως Ψηλά απ΄ τη γέφυρα και Η αυλή των θαυμάτων, ενώ το 1956 έκανε και την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο με την ταινία Η αρπαγή της Περσεφόνης. Ακολούθησαν οι ταινίες Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα, Μια γυναίκα στην αντίσταση, Το μπλόκο, Το παρελθόν μιας γυναίκας, Κοινωνία ώρα μηδέν, Οι σφαίρες δεν γυρίζουν πίσω, Λεωφόρος του μίσους, Εν ονόματι του νόμου, Ιφιγένεια κ.ά.

Το 1967 είναι ένα κομβικό έτος στη ζωή του καθώς πρωταγωνιστεί στην ταινία Κονσέρτο για πολυβόλα. Η ταινία γίνεται μεγάλη επιτυχία και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της γνωρίζει την Τζένη Καρέζη. Ο θυελλώδης έρωτάς τους καταλήγει σύντομα σε γάμο και σε μία μακροχρόνια συνεργασία. Μαζί συγκροτούν έναν χρόνο αργότερα τον δικό τους θίασο και ανεβάζουν μεγάλες επιτυχίες όπως Θεοδώρα η Μεγάλη, Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ κ.ά. Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας ανεβάζουν την παράσταση Το μεγάλο μας τσίρκο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, το 1973, που εγείρει κύμα αντιδράσεων από το καθεστώς που τελικά τους συλλαμβάνει. Τελευταίος σταθμός της κοινής τους καλλιτεχνικής πορείας είναι η παράσταση Διαμάντια και μπλουζ το 1991. Έναν χρόνο αργότερα χάνει τη σύντροφο της ζωής του Τζένη Καρέζη από καρκίνο.

Μετά τον θάνατο της συντρόφου του εμφανίζεται κυρίως στο θέατρο και πρωταγωνιστεί σε τηλεοπτικές σειρές που γίνονται μεγάλες επιτυχίες (Βέρα στο δεξί). Ασχολείται ενεργά με την πολιτική ενταγμένος στους κόλπους του ΚΚΕ. Διατελεί Πρόεδρος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης, μέσω της οποίας προσφέρει αξιόλογο πολιτιστικό έργο.

Ο Κώστας Καζάκος έφυγε από τη ζωή στις 13 Σεπτεμβρίου του 2022 από πολυοργανική ανεπάρκεια.

Εικόνες