Αργύρης Κουνάδης

Ο Αργύρης Κουνάδης ήταν συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας. Οι συνθέσεις του ανανέωσαν τη μουσική σκηνή της χώρας. Το αστείρευτο ταλέντο του δεν περιορίστηκε σε ένα είδος μουσικής αλλά κάλυψε ένα ευρύ φάσμα συνθέσεων.

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Φεβρουάριο του 1924. Οι κεφαλλονίτικες καταβολές των γονιών του είχαν ως αποτέλεσμα ο νεαρός Αργύρης να έχει πολλά ακούσματα από τη μουσική του νησιού. Όμως μόνο όταν πια μεταβαίνει στην Αθήνα ξεκινά τη φοίτησή του στο Ωδείο Αθηνών. Παράλληλα συνεργάζεται με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζιδάκι και το Ελληνικό Χορόδραμα. Εκείνη την περίοδο –επηρεασμένος από την μουσική του Χατζιδάκι- γράφει συνθέσεις για το θέατρο και το σινεμά. Στη συνέχεια εγγράφεται στο Ελληνικό Ωδείο, από όπου αποφοιτά το 1952 με δίπλωμα πιάνου και το 1956 με δίπλωμα σύνθεσης.

Το 1958 μεταβαίνει στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας –όπου θα περάσει το μεγαλύτερο μέρος ζωής του- με υποτροφία του ΙΚΥ. Η ολοκλήρωση των σπουδών του στη Μουσική Ακαδημία τον βρίσκει κάτοχο πτυχίου διευθυντή ορχήστρας. Στην ίδια σχολή γίνεται στη συνέχεια καθηγητής μουσικής. Κατά τη διάρκεια της διαμονής του στη γερμανική πόλη συγγράφει όπερες που παίζονται με μεγάλη επιτυχία σε δημοφιλή γερμανικά θέατρα αλλά και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η σαρκαστική του διάθεση φαίνεται και από τους τίτλους τους: Το λαστιχένιο φέρετρο, Τα μαγεμένα αναλόγια, Τειρεσίας κ.ά.

Μετά την αποκήρυξη του πρώιμου έργου του το ύφος των συνθέσεων του αλλάζει. Ο λυρισμός που τον διακατέχει γίνεται ακόμη πιο έντονος. Εκτός από τα συμφωνικά έργα ασχολείται και με τη λαϊκή μουσική και εγκαινιάζει σημαντικές συνεργασίες με τον Αντώνη Καλογιάννη και τη Σωτηρία Μπέλλου. Το 1974 παρουσιάζει τον δίσκο Ρόδα είναι και γυρίζει. Ηχηρά ονόματα όπως η Ελένη Βιτάλη, η Ρένα Κουμιώτη και ο Γρηγόρης Ψαριανός ερμηνεύουν τα τραγούδια, που γίνονται πολύ γρήγορα αγαπητά από το κοινό. Επόμενη μεγάλη επιτυχία αποτελεί ο δίσκος Made in Greece (1977) με ερμηνευτές τον Αντώνη Καλογιάννη και τη Λήδα Χαλκιαδάκη. Ξεχωρίζουν τα τραγούδια Όρτσα τα πανιά, Στην πλατεία Αβησσυνίας, Do you like Greece κ.ά. Άλλοι ερμηνευτές που συνεργάστηκαν μαζί του ήταν η Μαρινέλλα, ο Γιάννης Βογιατζής, η Τζένη Βάνου κ.ά.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έγραψε μουσική και για ταινίες, ανάμεσά τους Γεύση από έρωτα, Η κυρία δήμαρχος, Το κορίτσι με τα μαύρα, Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται, Πικρό ψωμί, Ερόικα, Αντιγόνη κ.ά.

Έγινε γνωστός στην Ευρώπη και την Αμερική, με την ορχηστρική μουσική και τις όπερες του να παρουσιάζονται στα πιο γνωστά θέατρα. Συνέθεσε, ενορχήστρωσε και δίδαξε μουσική, καταφέρνοντας να συνδυάσει το παλιό με το νέο.

Έφυγε από τη ζωή στις 22 Νοεμβρίου του 2011, αφήνοντας πίσω του μια πλούσια μουσική παρακαταθήκη.

Εικόνες