Ευγένιος Σπαθάρης

Ο Ευγένιος Σπαθάρης ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς καραγκιοζοπαίκτες της χώρας μας, που σφράγισε με τη χαρακτηριστική φωνή του την πιο δημοφιλή φιγούρα του παιδικού θεάτρου. Η μακρόχρονη πορεία του στο θέατρο σκιών συνδέεται με εξαιρετικές παραστάσεις που έκαναν τον κεντρικό ήρωα της λαϊκής μας παράδοσης γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1924 στην Κηφισιά Αττικής. Τα αρχικά του σχέδια να ακολουθήσει το επάγγελμα του αρχιτέκτονα ανατράπηκαν όταν ο πατέρας του, ο γνωστός καραγκιοζοπαίκτης στην εποχή του Σωτήρης Σπαθάρης, αρρώστησε και αναγκάστηκε ο Ευγένιος να μάθει την τέχνη του για να βιοποριστεί η οικογένεια στη δύσκολη περίοδο της γερμανικής Κατοχής. Οι περιοδείες του θιάσου του σε όλη την Ελλάδα ξεκινούν το 1942 και από το 1953 ταξιδεύει στο εξωτερικό όπου κάνει τον Καραγκιόζη γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Το 1962 συνεργάζεται με την Κολούμπια και ηχογραφεί σε δίσκους όλες τις κλασικές παραστάσεις του Καραγκιόζη. Το 1966 εγκαινιάζει μια σημαντική συνεργασία με τον Πειραματικό Σταθμό της δημόσιας τηλεόρασης, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε ακόμη περισσότερα άτομα να γνωρίσουν τον Καραγκιόζη, μένοντας στην ιστορία με τις εμβληματικές φράσεις «Ακούσατε, ακούσατε» και «Θα φάμε, θα πιούμε και νηστικοί θα κοιμηθούμε».

Η ενασχόλησή του με το θέατρο όμως ξεφεύγει από τα όρια του θεάτρου σκιών. Συνεργάζεται με διάσημα ονόματα της εποχής, όπως η Σοφία Βέμπο και ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, και σκηνοθετεί και σκηνογραφεί τις ταινίες Το μεγάλο μας τσίρκο, Ο Καραγκιόζης παραλίγο βεζίρης, Το ταξίδι κ.ά. Παράλληλα εμφανίζεται σε γνωστές κινηματογραφικές ταινίες όπως Η κιβωτός με τη Μελίνα Μερκούρη, Το πικρό ψωμί, Λυσιστράτη κ.ά.  Ακόμη, το 2001 συνεργάζεται με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων και τον Ψαραντώνη, ανεβάζοντας με ανανεωμένη ματιά τον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου.

Ο Σπαθάρης αναδείκνυε τη λαϊκή παράδοση που τόσο αγαπούσε και μέσα από το ζωγραφικό έργο του, για το οποίο απέσπασε πολλούς επαίνους, κάνοντας ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης εικονογράφησε παιδικά βιβλία και ασχολήθηκε με τη διαφημιστική αφίσα.

Τον Ιούνιο του 1995 ο Καραγκιόζης βρίσκει το σπιτικό του με τη συνδρομή του Δήμου Αμαρουσίου, που ιδρύει στο κέντρο της πόλης το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών. Το 2007, μετά από εξήντα πέντε χρόνια πορείας, το Υπουργείο Πολιτισμού του απονέμει τιμητική πλακέτα για το σύνολο του έργου του και τη συνεισφορά του στη διάδοση της λαϊκής παράδοσης.

Έφυγε από τη ζωή τον Μάιο του 2009, σε ηλικία 85 ετών.

Εικόνες