Το αρχαίο θέατρο Επιδαύρου

Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου αποτελεί το τελειότερο σωζόμενο αρχαίο ελληνικό θέατρο. Έχει άψογη ακουστική, συμμετρία και ομορφιά. Είναι κτισμένο στο νοτιοδυτικό άκρο του Ασκληπιείου Επιδαύρου, του ιερού που ήταν αφιερωμένο στον Ασκληπιό, τον θεραπευτή θεό της αρχαιότητας. Σήμερα ανήκει στον Δήμο Επιδαύρου και βρίσκεται κοντά στο χωριό Λυγουριό Αργολίδας. Κάθε χρόνο κατά τους θερινούς μήνες λαμβάνει χώρα στο θέατρο το Φεστιβάλ Επιδαύρου και παρουσιάζονται οι σωζόμενες αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες. Πλήθος κόσμου συρρέει από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και ολόκληρου του πλανήτη για να παρακολουθήσει τις παραστάσεις σε έναν από τους πιο αντιπροσωπευτικούς χώρους της αρχαιότητας.

Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου χρονολογείται στα τέλη της Κλασικής περιόδου, γύρω στο 340-330 π.Χ. Σύμφωνα με τον Παυσανία είναι έργο του Πολύκλειτου του Νεότερου. Το θέατρο αρχικά μπορούσε να φιλοξενήσει 8.000 θεατές, στη συνέχεια όμως επεκτάθηκε και η χωρητικότητά του αυξήθηκε στις 13.000-14.000 θέσεις. Έχει οικοδομηθεί σύμφωνα με την τριμερή διάρθρωση των ελληνιστικών θεάτρων, αποτελείται δηλαδή από το κοίλο, την ορχήστρα και το σκηνικό οικοδόμημα. Χάρη στον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του κοίλου επιτεύχθηκε  η τέλεια ακουστική του θεάτρου και η απρόσκοπτη θέαση. Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι ακόμη και ο ψίθυρος των ηθοποιών μπορεί να ακουστεί μέχρι το τελευταίο διάζωμα! Στο κέντρο της κυκλικής ορχήστρας σώζεται ο βωμός (η θυμέλη) που ήταν αφιερωμένος στον θεό του θεάτρου, τον Διόνυσο.

Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου χρησιμοποιήθηκε για τη φιλοξενία ωδικών και δραματικών αγώνων προς τιμήν του τιμώμενου θεού, του Ασκληπιού. Επίσης οι παραστάσεις αποτελούσαν μέρος της θεραπείας ασθενών, αφού υπήρχε η πεποίθηση ότι η παρακολούθηση δραματικών παραστάσεων προκαλεί ψυχική ανάταση, που είναι ωφέλιμη τόσο για την ψυχή όσο και για το σώμα.

Οι ανασκαφές που έφεραν στον φως το θέατρο ξεκίνησαν τον 1881 από την Αρχαιολογική Εταιρία, με διευθυντή τον αρχαιολόγο Παναγή Καββαδία. Χάρη στις αναστηλωτικές εργασίες που ξεκίνησαν να γίνονται παράλληλα με την ανασκαφή, το θέατρο έχει σχεδόν ανακτήσει την αρχική του μορφή.

Η πρώτη παράσταση που παρουσιάστηκε στη σύγχρονη ιστορία του θέατρου της Επιδαύρου ήταν η Ηλέκτρα του Σοφοκλή (1938) σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη, με πρωταγωνίστριες την Κατίνα Παξινού και την Ελένη Παπαδάκη. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι παραστάσεις σταμάτησαν και επανήλθαν το 1954. Από το 1955 καθιερώθηκαν ως ετήσιος θεσμός παρουσίασης αρχαίου δράματος.

 

Εικόνες