Ο πανηγυρικός εορτασμός της αγίας Βαρβάρας στη Δράμα

Η αγία Βαρβάρα είναι η πολιούχος της πόλης της Δράμας. Κάθε χρόνο στις 4 Δεκεμβρίου γίνονται λαμπροί εορτασμοί από τους κατοίκους για να τιμήσουν την προστάτη της πόλης τους. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν η πόλη καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς, το 1380, οι κατακτητές γκρέμισαν το εκκλησάκι της αγίας Βαρβάρας με την πρόθεση στη θέση του να ανεγείρουν ένα τζαμί. Τα σχέδιά τους όμως δεν πραγματοποιήθηκαν, καθώς, ανήμερα της γιορτής της Αγίας, μεγάλη ποσότητα νερού κατέκλυσε την περιοχή κι έτσι δεν υπήρχε χώρος να χτιστεί το τζαμί. Από εκείνη την ημέρα η αγία Βαρβάρα έγινε η πολιούχος της πόλης.

Σήμερα τα θεμέλια του παλιού ναού βρίσκονται στο βάθος της λίμνης και ένας νέος ναός έχει χτιστεί προς τιμήν της στις όχθες της. Κάθε χρόνο, την παραμονή της γιορτής, οι κάτοικοι της πόλης σπεύδουν στη λίμνη έχοντας μαζί τους ένα καραβάκι που έχουν κατασκευάσει οι ίδιοι με ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα. Τα «καραβάκια των ευχών» όπως αποκαλούνται τοποθετούνται μέσα στη λίμνη το σούρουπο, έχοντας στην πλώρη τους ένα αναμμένο κεράκι, και ξεκινούν το ταξίδι τους προς την πραγματοποίηση των ευχών των πιστών. Το θέαμα είναι φαντασμαγορικό, καθώς τα πολύχρωμα καραβάκια με τα αναμμένα κεράκια λικνίζονται νωχελικά στα γαλήνια νερά της λίμνης.

Υπάρχουν δύο εκδοχές για την προέλευση του εθίμου. Η πρώτη λέει ότι μετά τη βύθιση της εκκλησίας στα νερά της λίμνης οι πιστοί συνήθιζαν να πηγαίνουν την ημέρα της γιορτής και να τοποθετούν κεράκια πάνω σε ξύλινες σανίδες, έτσι ώστε αυτά να ταξιδέψουν προς τον βυθισμένο ναό. Η δεύτερη εκδοχή υποστηρίζει ότι τα καραβάκια και το άναμμα των κεριών ξεκίνησε από νεαρές κοπέλες των οποίων η αγία Βαρβάρα θεωρείται προστάτης. Μετά τον εσπερινό οι νεαρές κοπέλες της πόλης συνήθιζαν να ρίχνουν ένα κομμάτι ξύλο στη λίμνη, που πάνω του είχαν τοποθετήσει ένα αναμμένο κερί. Αν η φλόγα του κεριού δεν έσβηνε τότε η ευχή τους θα πραγματοποιούνταν. Αν όχι τότε η ευχή δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση επέστρεφαν την επόμενη ημέρα και πλενόντουσαν στα νερά της λίμνης που ήταν πια αγιασμένα από την αγία Βαρβάρα. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έπρεπε να είναι αμίλητες γιατί αν μιλούσαν η ευχή τους δεν θα πραγματοποιούνταν.

Ο ναός της αγίας Βαρβάρας και η λίμνη βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, στο Πάρκο της αγίας Βαρβάρας. Μάλιστα, το πάρκο έχει αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις, μιας και χαρακτηρίστηκε ένα από τα 60 ομορφότερα πάρκα της Ευρώπης, σύμφωνα με το πρόγραμμα «Culture 2000».

Εικόνες