Γιάννης Μπεχράκης

Ο Γιάννης Μπεχράκης ήταν Έλληνας φωτογράφος. Διακρίθηκε για τη φωτογραφική κάλυψη του προσφυγικού στην Ελλάδα και τιμήθηκε με το βραβείο Pulitzer το 2016. Επί 30 συναπτά έτη συνεργάτης του πρακτορείου Reuters, κατέγραψε με τον φωτογραφικό του φακό τα σημαντικότερα πολεμικά, πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα των τελευταίων δεκαετιών στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Athens School of Arts and Technology και συνέχισε στο Middlesex University of London. Για μερικά χρόνια εργάστηκε ως φωτογράφος στην Αθήνα. Η συνεργασία του με το πρακτορείο Reuters ξεκίνησε το 1988 και έμελλε να διαρκέσει μέχρι το τέλος της ζωής του. 

Ο ίδιος έλεγε ότι η αποστολή του ήταν να λέει μια ιστορία μέσω των φωτογραφιών του, ώστε να είναι βέβαιος ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει στο μέλλον ότι δεν ήξερε. Υπηρετώντας πιστά αυτή την επιθυμία του κάλυψε σκληρούς πολέμους και βρέθηκε εκατοντάδες φορές ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά, διακινδυνεύοντας τη ζωή του. 

Η πρώτη του αποστολή είναι το 1989 στη Λιβύη. Έκτοτε ταξιδεύει πολύ για να καλύψει σημαντικά γεγονότα όπως τους πολέμους στην Κροατία, το Κόσσοβο, την Τυνησία, το Αφγανιστάν, την Τσετσενία κ.ά.  Στην αποστολή του στη Σιέρα Λεόνε δολοφονείται μπροστά στα μάτια του ένας από τους καλύτερούς του φίλους και συνεργάτες, ο Kurt Schork. Ο ίδιος διαφεύγει στη ζούγκλα κι έτσι καταφέρνει να επιζήσει. Άνθρωποι από τον στενό του κύκλο αποκαλύπτουν πόσο του στοίχισε αυτό και ότι χρειάστηκε έξι μήνες άδεια για να μπορέσει να συνεχίσει κανονικά τη ζωή του. 

Το 2015 καλύπτει μαζί με την ομάδα του τους πολέμους σε Συρία και Αφγανιστάν, και φωτογραφίζει τη ροή των προσφύγων στη χώρα μας καθώς και το ταξίδι τους προς την Ευρώπη. Η πιο εμβληματική φωτογραφία του, που έκανε τον γύρο του κόσμου, απεικονίζει έναν πατέρα να περπατά μέσα στη βροχή έχοντας στην αγκαλιά του την κόρη του. Έναν χρόνο αργότερα βραβεύεται με το βραβείο Pulitzer για την κάλυψη της μεταναστευτικής κρίσης

Η ανθρώπινη ματιά του στον πόνο και τα δεινά των άλλων κάνει τις φωτογραφίες του να ξεχωρίζουν. Τις προάγει από απλά φωτογραφικά κλικ και ψυχρά στιγμιότυπα σε σημαντικά κομμάτια της ιστορίας. Μιας ιστορίας που πρέπει να μαθευτεί, να μη μείνει στο σκοτάδι. Ο μαχητικός και ακούραστος φωτογράφος έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο του 2019 έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Εικόνες