Σοφία Λασκαρίδου

Η Σοφία Λασκαρίδου ήταν ζωγράφος που επηρεάστηκε από τον ιμπρεσιονισμό και τον ρεαλισμό. Οι λαμπρές σπουδές της στο εξωτερικό, το ταλέντο της και οι ανατρεπτικές της ιδέες ακόμη και στην τέχνη της την έκαναν να ξεχωρίσει.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1882. Το οικογενειακό της περιβάλλον ήταν υπεύθυνο για τη σπουδαία μόρφωση που πήρε αλλά και για τον ανατρεπτικό και φιλελεύθερο χαρακτήρα της. Ο πατέρας της ήταν έμπορος από την Τραπεζούντα και η μητέρα της, Αικατερίνη Χριστομάνου, ήταν η ιδρύτρια του Ελληνικού Παρθεναγωγείου. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον -και επηρεασμένη από τη δυναμική προσωπικότητα της μητέρας της- κάνει κατ’ οίκον μαθήματα ζωγραφικής και συμμετέχει σε πολλές εκθέσεις που γίνονται στην Αθήνα. 

Το 1903 επιχειρεί να εισαχθεί στη Σχολή Καλών Τεχνών, όμως δεν τα καταφέρνει γιατί απαγορεύεται η φοίτηση σε γυναίκες. Αποφασισμένη να συνεχίσει τις σπουδές της φτάνει μέχρι και στον βασιλιά Γεώργιο Α’ και με διάταγμά του εισάγεται στη σχολή. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για δεκάδες άλλες γυναίκες. Το ίδιο έτος παίρνει μέρος στη Διεθνή Έκθεση Αθηνών. Το 1907 κάνει την πρώτη της προσωπική έκθεση στον Παρνασσό.

Μια υποτροφία από το Μπόζειο κληροδότημα την οδηγεί στη συνέχεια των σπουδών της στη Σχολή Κυριών του Συλλόγου Καλλιτεχνιδών του Μονάχου. Στη συνέχεια μεταβαίνει στο Παρίσι όπου φοιτά στις ακαδημίες Grande Chaumière και Colarossi. Η παρουσία της σε ομαδικές εκθέσεις συνεχίζεται και εκεί. 

Το 1916 επιστρέφει στην Ελλάδα και ξεκινά να διδάσκει ζωγραφική στο Διδασκαλείο Νηπιαγωγών της Καλλιθέας. Συνεχίζει να ζωγραφίζει πυρετωδώς και το 1953 βραβεύεται από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου της. Η θεματογραφία των έργων της περιλαμβάνει ηθογραφικές σκηνές, τοπία και προσωπογραφίες.

Πεθαίνει το 1965 στο πατρικό της, στην Καλλιθέα. Σήμερα το σπίτι αυτό στεγάζει τη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας

Εικόνες