Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ήταν Πρέσβειρα καλής Θελήσεως της UNESCO και ιδρύτρια του Συλλόγου Φίλων των παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ». Το μακροχρόνιο φιλανθρωπικό της έργο είχε στο επίκεντρό του τα παιδιά, όμως ασχολήθηκε και με θέματα όπως η υγεία, ο πολιτισμός, η κλιματική αλλαγή η προσφυγική κρίση και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ίδρυσε πλήθος ιδρυμάτων που αφορούν την καταπολέμηση και θεραπεία του παιδικού καρκίνου.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Το πατρικό της επώνυμο ήταν Μπουρνάκη. Πέρασε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια στην Ερμιόνη Αργολίδας, όπου ζούσε η οικογένειά της. Μαθήτρια ακόμη, γνωρίζεται με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη που υπηρετούσε τότε στην Ερμιόνη ως αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Ο έρωτάς τους ήταν σφοδρός και κατέληξε σε γάμο το 1961. Μαζί του απέκτησε πέντε παιδιά.

Μετά από σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης και στα Οικονομικά, αποφάσισε να ιδρύσει τον Σύλλογο Φίλων των παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», το 1990, που σκοπό του έχει να βοηθάει και να υποστηρίζει τα παιδιά με καρκίνο και τις οικογένειές τους. Μέσα από το έργο της και την προεδρία της στον σύλλογο «ΕΛΠΙΔΑ» δημιούργησε την πρώτη παιδιατρική Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στην Ελλάδα, το πρώτο Ογκολογικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο, την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», το πρώτο Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους στην Ελλάδα καθώς και τον Ξενώνα «ΕΛΠΙΔΑ», που σκοπό του έχει να προσφέρει στέγη στα παιδιά που νοσούν από καρκίνο και στις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους. Στον ξενώνα φιλοξενούνται και παιδιά από Βαλκανικές χώρες.

Το 1997 ίδρυσε το Ίδρυμα για το Παιδί και την οικογένεια, που αργότερα μετονομάστηκε σε Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Μέσα από τις δράσεις του ιδρύματος στηρίζονται εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διεθνή προγράμματα της UNESCO για την εκπαίδευση. Επίσης διοργανώνονται ημερίδες και συνέδρια που στόχο έχουν την ενημέρωση για θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων κλπ. Τέλος παρέχει υποστήριξη σε ευπαθείς οικογένειες, σε πρόσφυγες που θέλουν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα καθώς και σε περιοχές που πλήγησαν από μεγάλες καταστροφές.

Έχει τιμηθεί με:

 • Τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιίας της Ελληνικής Δημοκρατίας
 • Το Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών
 • Τους τίτλους του Ιππότη και του Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας
 • Το Οφφίκιο της Αρχόντισσας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας
 • Το Παράσημο «Εξαίρετης Προσφοράς» της Κυπριακής Δημοκρατίας
 • Το Παράσημο της Τιμής της Δημοκρατίας της Γεωργίας
 • Το Μεγάλο Βραβείο της Χάρτας των Παρισίων ενάντια στον καρκίνο
 • Το Βραβείο “Ripple of Hope” του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights»
 • Το Μετάλλιο «Μητέρα Τερέζα» της Αλβανικής Δημοκρατίας
 • Το Παράσημο Διεθνούς Φιλίας της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν
 • Το Βραβείο Hellenic American Leadership του The Hellenic Initiative
 • Το Βραβείο «Malala» του European Student Council

Έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του 2023, μετά από μακροχρόνια ασθένεια. Το σημαντικό ανθρωπιστικό της έργο συνεχίζεται αδιάκοπα μέσα από τα ιδρύματα που άφησε πίσω της.

Εικόνες